Pyrografieën

18 03 2015

Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič
woman with flowers
150 x 115 cm
pyrograghy on plywood blue ink
2014

 

Pyrografieën

info

Jarmila Mitríková & Dávid Demjanovič
28 januari t/m 30 maart
pyrografieën

Jarmila Mitríková (1986) & Dávid Demjanovič (1985) uit de Slowaakse Republiek vormen een kunstenaarsduo. In 2011 zijn ze afgestudeerd aan de kunstacademie in Bratislava en hebben sindsdien in Slowakije naam gemaakt met hun pyrografieën. Afgelopen najaar hadden ze een residentie in Motel Spatie - een internationale projectruimte voor kunst in de wijk Presikhaaf - en hebben daar een Nederlandse serie pyrografiën gemaakt.
Pyrografie, het brandschilderen op hout, was vooral in voormalig Tsjecho-Slowakije populair. Het duo zet de aantrekkelijke techniek in om een kritisch discours vorm te geven. In een verhalende stijl gebruiken ze diverse culturele contexten door elkaar heen; folklore, religie, nationale geschiedenis en identiteit. Beladen onderwerpen worden mystiek gebracht met hier en daar een luchtige toets. Met oude branders, plaatmateriaal en authentieke kleuren durven ze het aan de geschiedenis opnieuw te vertellen.
De werken die ze in Nederland hebben gemaakt gaan over de identiteit van ons land, gezien door hun ogen. Ze maken gebruik van tegeltjesblauw en mixen Volendamse klederdracht met een overdaad aan bloemen, de pijler van de Nederlandse economie. Ze combineren de bolwoningen van architect Dries Kreijkamp uit 1985, met een troubadour op de rug van een oervis, ze bedenken een Rietveld hondenkar en surrealistisch fluisterende dennentakken.

Grenzend aan het atrium  in het ziekenhuis  is een ruimte waar de Kunstcommissie
een zestal tentoonstellingen per jaar realiseert  van hedendaagse, professionele
beeldend kunstenaars.

De tentoonstelling In Rijnstate is iedere dag te bezoeken van 09.00 - 21.00 uur.
Bezoekadres: Wagnerlaan 55,  Arnhem.
Route in het ziekenhuis: Route 01-40

Who doesn't like cookies?