Nieuwe tentoonstelling Galerie LUMC: ‘The Art of Belonging’

08 06 2023

21 08 2023

Nieuwe tentoonstelling Galerie LUMC: ‘The Art of Belonging’

info

Galerie LUMC presenteert vanaf 8 juni tot 21 augustus 2023 de tentoonstelling The Art of Belonging. In deze tentoonstelling staat de ouder wordende mens centraal. Wat betekent het om oud te zijn in onze samenleving? De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Leyden Academy on Vitality and Ageing. Sandrine van Noort (hoofd kunstzaken LUMC) en prof. dr. Tineke Abma (hoogleraar ouderenparticipatie en directeur-bestuurder van Leyden Academy) stelden de tentoonstelling samen. Zij nodigden elf kunstenaars uit die in deze tentoonstelling hun kijk op de oudere mens in deze samenleving verbeelden.

Met werken van: Daniëlle van Ark, Melanie Bonajo, Deanna Dikeman, Caren van Herwaarden, Jane van Herwijnen, Paul Kooiker, Julika Rudelius, Bert Sissingh, Janine Schrijver, Marenne Welten, Joost van Wijmen.

The Art of Belonging
Tel je nog mee na je 67ste? Wat moet je doen om sociaal gezien geaccepteerd te worden als je minder vitaal bent? ‘Belonging’ verwijst naar een verlangen - een longing to belong - om erbij te horen zonder concessie te doen aan eigenheid en waardigheid. Een verlangen dat zich extra doet voelen bij ouderen als zij ervaren er níét of niet méér bij te horen, bijvoorbeeld door maatschappelijke dynamiek of toenemende afhankelijkheid.

Participatie en ‘belonging’
Participatie, ofwel meedoen, is voor ouderen van groot belang. Het draagt bij aan hun welbevinden en is omgekeerd een groot ‘geschenk’ voor onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat participatie zinvol is in de ogen van ouderen als het bijdraagt aan hun gevoel van vitaliteit, betekenis en ‘belonging’. “Kunst raakt en verbindt voorbij woorden en draagt bij aan ‘belonging’ door het vermogen om onze diepst menselijke gevoelens te vangen en te delen. We ervaren: 'Ik ben hierin niet alleen.’ Dat creëert een diepe verbondenheid”, aldus Abma.

Koppeling aan symposium en oratie
In de tentoonstelling the Art of Belonging tonen diverse kunstenaars werk dat raakt aan deze thematiek. Naast schilderijen, tekeningen, foto’s en video-installaties zijn er sculpturen te zien. De tentoonstelling is gekoppeld aan het gelijknamige symposium en de oratie van prof. dr. Tineke Abma op 23 juni aanstaande.

Van 8 juni tot 21 augustus 2023
De opening van deze tentoonstelling is op donderdag 8 juni aanstaande om 17.00 uur in de Galerie LUMC en wordt verricht door Pancras Hogendoorn, decaan en lid van de Raad van Bestuur van het LUMC. De tentoonstelling is in het LUMC te zien tot 21 augustus 2023. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Aanmelden voor het bijwonen van de opening kan tot 6 juni 2023 via het volgende e-mailadres: kunstzaken@lumc.nl. Voor meer informatie over de tentoonstelling The Art of Belonging in Galerie LUMC kunt u contact opnemen

Who doesn't like cookies?