Nieuwe tentoonstelling Galerie LUMC: 'Techniek: zorg of zegen?'

24 11 2023

27 01 2024

Galerie LUMC presenteert vanaf 24 november 2023 de tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?’. Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer en we geven computers steeds meer informatie over onszelf, zowel in de zorg als in het dagelijks leven. Zijn wij mensen straks overbodig en neemt de techniek het over? De geselecteerde kunstenaars maakten werk rond deze en andere vragen over techniek en de toekomst, een toekomst waarin ook de zorg sterk zal veranderen.  

 

 

Nieuwe tentoonstelling Galerie LUMC: 'Techniek: zorg of zegen?'

info

Met werk van: Casper Braat, Merijn Bolink, Driessens & Verstappen, Harm van den Dorpel, Jan Robert Leegte, Joanneke Meester, Jeroen van der Most & Peter van der Putten, Maria Koijck, Jan Eric Visser en Rob Voerman.

Vooruitgang en de keerzijde hiervan
Technische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. We kunnen steeds meer en kunnen de kwaliteit van ons leven ermee verbeteren. Tegelijkertijd is de keerzijde dat we met die technologische vooruitgang de planeet steeds verder opwarmen en vervuilen en zo druk bezig zijn onze eigen ondergang te bespoedigen. Ook de zorgsector draagt op grote schaal aan die vervuiling bij. Het is de paradoxale verhouding tussen vooruitgang en de keerzijde hiervan die centraal staat in deze tentoonstelling. 

Kunstwerken: de toekomst is aan ons
Kunstenaar Harm van den Dorpel onderzocht of computers ook kunst kunnen maken. Hij ontwierp een systeem waarin tekeningen zichzelf leren verbeteren en de kunstenaar zo buiten spel wordt gezet. Merijn Bolink onderzocht of computers een bewustzijn hebben. En Jan Eric Visser werkt circulair en gebruikt geen nieuwe grondstoffen maar uitsluitend zijn eigen anorganisch huisvuil voor zijn sculpturen. Zijn werk verwijst naar een toekomst waarin waardevolle grondstoffen worden gekoesterd en niet langer als ‘afval’ worden verbrand.
De twee robots van Joanneke Meester in de gedaantes van Yoko Ono en John Lennon propageren vrede. Tegelijkertijd roepen ze de vraag op of de mens zichzelf in de toekomst niet overbodig maakt.
Het is wat wij ervan maken en ermee doen stelt Joanneke Meester in haar geschreven wandinstallatie. De toekomst is aan ons.

Aanleiding tentoonstelling
De aanleiding van de tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?’ is het afscheid van prof. dr. Frank Willem Jansen, hoogleraar Gynaecologie in het LUMC en de TU Delft en voorzitter van Medical Delta. Met het Landelijk Netwerk ‘de Groene OK’, waarvan hij ook voorzitter is, zet hij zich in voor verduurzaming van operatiekamers. Die verduurzaming is volgens hem geen luxe, maar absolute noodzaak. 

Opening tentoonstelling bijwonen
De opening van deze tentoonstelling is op vrijdag 24 november om 13.30 uur in Galerie LUMC. Aanmelden voor het bijwonen van de opening kan tot 17 november 2023 via kunstzaken@lumc.nl.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Techniek: zorg of zegen?’ in Galerie LUMC kunt u contact opnemen met: Leids Universitair Medisch Centrum afdeling Kunstzaken (071-5263178 of kunstzaken@lumc.nl of Directoraat Communicatie (071-526 8005 of communicatie@lumc.nl). 

Who doesn't like cookies?