Aanwinsten 2018-2019

24 12 2019

Tuukka Tammisaari, Events (Morandi), olieverf op doek, 150 x 180 cm., 2018

Aanwinsten 2018-2019

info

Van 16 januari t/m 23 februari 2020

De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont in een nieuwe tentoonstelling 'Aanwinsten 2018-2019' recente aanwinsten voor de kunstcollectie van het LUMC. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, foto's, werken op papier, een video en een beeld van twintig hedendaagse kunstenaars. Wieteke van Zeil, kunsthistoricus en auteur, houdt tijdens de opening op 16 januari om 17.00 uur een lezing over de kunst van de opmerkzaamheid.

Dagelijks ervaren medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten de unieke kunstcollectie in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC. Zo heeft de kunst een niet meer weg te denken plaats gekregen in het LUMC. Met de oprichting van de Kunststichting in 1988 werd een begin gemaakt met de opbouw van de collectie LUMC. Deze heeft in relatief korte tijd een plaats verworven tussen de gerenommeerde Nederlandse collecties met hedendaagse kunst.

Kunst in een Universitair Medisch Centrum kan afleiden, troost bieden en zorgen voor een venster naar buiten. Kunst verlevendigt de ruimte en biedt verrassende dimensies om over na te denken. Zoals een bezoeker schreef: "Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Een kunstwerk hoeft je niet te ontroeren, zelfs niet te raken om je tot denken aan te zetten en de geest te verruimen."

Ieder jaar worden nieuwe kunstwerken aan de collectie toegevoegd. De kunstwerken geven een beeld van de tijd waarin ze zijn gemaakt en verbeelden op die manier gedachten en ideeën van een bepaalde periode. Het LUMC streeft naar het verwerven van meerdere kunstwerken van één kunstenaar om een beeld te kunnen geven van de ontwikkeling van de kunstenaar, en om de collectie samenhang te geven. De unieke signatuur van de collectie wordt bepaald door de ruimtes waarin de werken te zien zijn én het feit dat het LUMC een zorginstelling is. Daarnaast blijft de kwaliteit van de gekozen werken de leidraad bij verwerving.

Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de collectie, naast tekeningen, werken op papier, schilderijen en video's die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. Zowel abstract als figuratief werk is in de collectie opgenomen van bekende en minder bekende kunstenaars. Sinds enkele jaren is buiten een beeldenroute in ontwikkeling met beelden van beeldhouwers die vanaf de jaren tachtig met vormen en materialen de beeldhouwkunst nieuwe betekenis geven.

De collectie van het LUMC is divers samengesteld en geeft een beeld van de rijke schakering van de hedendaagse kunst in Nederland van na 1970.

Kijk ook op: www.lumc.nl/galeriewww.facebook.com/GalerieLUMC

Aanmelden voor de lezing van Wieteke van Zeil kan tot 13 januari bijcommunicatie@lumc.nl

Who doesn't like cookies?