Roy Villevoye

17 03 2016

Roy Villevoye  Eró (Preparing the memorial carving for Omomá), 2012

Roy Villevoye

info

In de AMC Brummelkamp galerie exposeert  Roy Villevoye  van 17 maart tot 17 mei 2016.

Niet te missen in het AMC: Roy Villevoye's 83 meter lange foto  The way to Go uit 2001, boven wat in de wandelgangen het Voetenplein heet. Het AMC volgt kunstenaar Roy Villevoye sinds midden jaren tachtig,  zodat hij in de AMC-kunstcollectie inmiddels met een groot oeuvre vertegenwoordigd is. Recent werd zijn foto Eró (Preparing the memorial carving for Omomá) verworven. Aanleiding voor een Villevoye-tentoonstelling in de AMC Brummelkamp Galerie.

Roy Villevoye begon als schilder. Tijdens de periode, tweede helft jaren '80 dat hij werkzaam was als assistent van kunstenaar Sol Lewitt  ontwikkelde de conceptuele kant van zijn werk zich sterk. Hij probeerde zijn schilderijen te formaliseren door in plaats van te schilderen reeksen en lagen van kleuren die reeds in de werkelijkheid hun specifieke betekenis hebben op het doek aan te brengen. In de AMC-collectie is dat goed te zien aan zijn werk het F-plein, geschilderd met make-up, primaire kleuren en camouflagekleuren.

Uiteindelijk bleek schilderen voor Villevoye  een te beperkt medium om zich uit te drukken: te veel gericht op een handeling die zich solistisch in het atelier afspeelt. Om daarvan los te komen maakte hij in 1992 een radicale keuze: hij reisde naar de Asmat in Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea zonder te weten wat het hem zou brengen. Eenmaal ter plekke begon hij meer en meer te fotograferen en later ook  te filmen.  Dat gaf hem de mogelijkheid nieuwe beelden te maken,  zoals Eró (Preparing the memorial carving for Omomá) en The Way to Go.

Sindsdien reist hij geregeld naar de Asmat in Papua, om het kleine en van de buitenwereld afgesloten dorpje Sa-Er te bezoeken. Daar is hij inmiddels onderdeel van het dorpsgemeenschap geworden en heeft hij bijzondere vriendschappen gesloten. Regelmatig nodigt Villevoye wetenschappers of collega-kunstenaars uit met hem mee te reizen. Ze brengen weken achter elkaar in de Asmat door en werken er ter plekke. Na zo'n verblijf komt Villevoye steevast terug met interessant werk, soms ook met gezamenlijke vervaardigde werken, zoals de films die hij maakte met Jan Dietvorst en de foto's met Koos Breukel.

Meer informatie over Roy Villevoye's werk vind je op http://royvillevoye.com/

Who doesn't like cookies?