Recente aanwinsten

11 05 2023

11 07 2023

Recente aanwinsten

info

Al ruim veertig jaar wordt er kunst verzameld in de voorlopers van Amsterdam UMC: het AMC en het VUmc. ‘Waarom kunst in een ziekenhuis?’ is een veel gestelde vraag. Het antwoord daarop is te vinden in de kunstwerken zelf. Een kunstwerk kan je horizon namelijk verbreden. Het zet aan tot denken, geeft hoop, biedt rust of juist niet. Een kunstwerk komt bij ieder individu op een andere manier binnen en iedereen reageert hier anders op. De collectie is er voor iedereen die in de gebouwen van Amsterdam UMC komt. En zelfs daarbuiten biedt zij mogelijkheden om te kijken en te luisteren. Zo omvatten het kunstproject Flowerfields van Elspeth Diederix bijvoorbeeld een verhalenwebsite: www.amsterdamumcflowerfields.nl. Daarnaast zijn de kunstwerken die kunstenaars in tijden van corona maakten ook digitaal beschikbaar gemaakt op www.amsterdamumckunstintijdenvancorona.nl. Zo kun je vanuit je ziekenhuisbed of je luie stoel genieten van kunst.

In deze tentoonstelling zie je een selectie van klassieke tot hedendaagse beeldende kunst van makers die in Nederland gevestigd zijn (of waren). Dat betekent niet dat er alleen Nederlandse kunstenaars worden aangekocht. Er is een goed vestigingsklimaat voor kunstenaars van over de hele wereld. De kunstacademies en postacademische kunstinstellingen zorgen voor een grote toestroom van kunstenaars. De collectie vormt zich aan de hand van de ontwikkelingen in het Nederlandse hedendaagse kunstveld en daarmee zie je zowel een afspiegeling van de samenleving als van de nieuwste ontwikkelingen in de kunst.

De recente aanwinsten omvatten gevestigde kunstenaars als Erik van Lieshout en Jennifer Tee. Kunst waarin andere culturen worden weerspiegeld is te zien bij Monali Meher en Eugenie Boon. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van materiaalgebruik zie je in de onderzoekende praktijk van Gabriel Lester en Jaya Pelupessy. En er wordt natuurlijk ook nog traditioneel geschilderd door de winnaars van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2022: Eva Spierenburg en Iriée Zamblé.

 

Who doesn't like cookies?