Popel Coumou exposeert in de AMC Brummelkamp galerie

03 04 2014

Popel Coumou
Untitled, 2003

Popel Coumou exposeert in de AMC Brummelkamp galerie

info

Popel Coumou’s foto’s hebben een ingetogen karakter en tonen vaak lege ruimtes. Aan het maken van zulke voorstellingen gaan weken van intensieve voorbereiding vooraf; ze ontstaan al knippend en plakkend. Het begint met de gefotografeerde werkelijkheid en eindigt met een verstilde, droomachtige beeld, dat de mysterieuze verlatenheid uitstraalt die haar handelsmerk lijkt. Zowel afstandelijk als aantrekkelijk.

Hoe doet ze dat zonder digitale bewerkingen? Aan al haar foto’s ligt een kleine collage of kleiwerkje ten grondslag. Daarop plakt ze vormen die ze vervolgens met een chirurgenmesje uitsnijdt, of ze snijdt vlakken uit het papier. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die erdoorheen moet schijnen, plakt ze daar weer extra vellen achter.

Coumou schuift en componeert net zolang tot de collage aan haar verwachtingen voldoet. Licht is daarbij de grote geheime kracht. Als er een lamp op schijnt, ontstaat er diepte in de voorstelling. Dan wordt de platte collage een echte kamer met raam, of een echt stoppelveld met schommel. Uiteindelijk stelt Coumou de timer van haar kleinbeeld spiegelreflexcamera in en richt ze haar lamp. Zo volgt na al die uren handvaardigheid toch nog het fameuze ‘beslissende moment’ van de fotograaf.

Popel Coumou exposeert tot 13 mei haar werken in de AMC Brummelkamp galerie. De AMC Brummelkamp galerie bevindt zich in het AMC voor het Dagcentrum en is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Zie hier voor meer informatie over AMC collectie.

Who doesn't like cookies?