NN Group Art Award 2018 gewonnen door Pauline Curnier Jardin

10 02 2018

NN Group Art Award 2018 gewonnen door Pauline Curnier Jardin

info

Op 7 februari is tijdens de opening van de kunstbeurs Art Rotterdam de NN Group Art Award voor de tweede keer uitgereikt. Deze kunstprijs voor uitzonderlijk talent is gewonnen door Pauline Curnier Jardin.

De winnaar werd bekendgemaakt door Lard Friese, CEO van NN Group, tijdens de officiële opening van Art Rotterdam, waar het werk van alle genomineerden wordt tentoongesteld. Lard Friese: 'Kunst speelt een belangrijke rol in de samenleving, en daarom wil NN helpen kunst toegankelijk te maken voor een breed publiek. Kunst inspireert en verbindt, en is vaak een weergave van actuele en relevante maatschappelijke thema's. Dat zien we ook terug in het werk van de genomineerden voor de NN Group Art Award 2018. Ik ben er trots op dat we met deze prijs getalenteerde kunstenaars ondersteunen in de verdere ontwikkeling van hun carrière.'  

Juryrapport over Pauline Curnier Jardin

De jury is van mening dat het werk van Pauline Curnier Jardin (Marseille, 1980) de gangbare ontstaansgeschiedenis van de wereld herschrijft, en hiervoor feministische alternatieven biedt die vaak dwars en opstandig zijn. Tegelijkertijd, zo staat in het juryrapport, laten haar films, performances en installaties zien dat haar werk wordt gekenmerkt door humoristische en filosofische elementen en verrassende wendingen. Daarnaast waardeert de jury dat Curnier Jardin de harde tegenstellingen in haar thematiek altijd op een poëtische manier verbeeldt. In 2017 heeft Pauline Curnier Jardin zichzelf internationaal op de kaart gezet door haar deelname aan de 57e Biënnale Venetië, met een filminstallatie over een zoektocht naar de oorsprong van het leven.

Inzendingen en criteria

In totaal zijn er door de galeriehouders, die vertegenwoordigd zijn op de beurs, 41 verschillende kunstenaars met werk ingezonden. Hieruit zijn door de jury vier genomineerden gekozen:
Salim Bayri - SIGN
Pauline Curnier Jardin - Ellen de Bruijne Projects
Rafaël Rozendaal - Upstream Gallery
Sam Samiee - (re)D., Antwerpen

De belangrijkste criteria waar de jury rekening mee heeft gehouden zijn het afronden van een kunstopleiding aan een Nederlandse academie, kwalitatief hoogstaand werk en een authentieke en  innovatieve beeldtaal met nieuwe invalshoeken.

NN Group Art Award

NN Group Art Award is de kunstprijs voor uitzonderlijk talent, geïntroduceerd in 2017. De winnaar ontvangt een geldbedrag van EUR 10.000,- te besteden aan verdere professionele ontwikkeling. Zowel jong talent, als kunstenaars die al verder zijn in hun carrière komen in aanmerking voor de prijs.

NN Group koopt daarnaast werk uit het oeuvre van een van de genomineerden voor de bedrijfscollectie. Dit werk wordt tentoongesteld in het hoofdkantoor in Den Haag.

De prijs zet de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland in de schijnwerpers. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies en post-doc opleidingen te vinden. Zij krijgen er de kans om het beste uit zichzelf te halen en om kennis te maken met andere kunstenaars en andere culturen.

Jury

De jaarlijks wisselende jury bestond dit jaar uit:
Mariëtte Dölle (directeur museum Kranenburgh, Bergen)
Anna van Leeuwen (kunstrecensent De Volkskrant)
Iris Kensmil (beeldend kunstenaar)
Xander Karskens (artistiek directeur Cobra Museum, Amstelveen)
Els Drummen (conservator NN Group bedrijfscollectie)

 Kunstbeurs Art Rotterdam

Art Rotterdam vindt dit jaar plaats van 8 t/m 11 februari in de Van Nellefabriek te Rotterdam. Deze kunstbeurs richt zich op de nieuwste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst en heeft een internationale focus. NN Group is sinds 2017 partner van de kunstbeurs.

Wie houdt nu niet van cookies