Gallerij

Erasmus Universiteit

 • Levi van Veluw
 • M.C. Escher, Roy Lichtenstein, Christo, Joe Tilson
 • Micha Patiniott
 • Hans Wilschut
 • Ger van Elk
 • Ruud van Empel
Light II
Open de Gallerij

Light II, 2008
lambdaprint op dibond
120 x 100 cm

Erasmus Universiteit — Levi van Veluw

 • Light II

  Light II, 2008
  lambdaprint op dibond
  120 x 100 cm

 • Tentoonstelling ‘Erasmus verzamelt’
  2009

 • Big Smile II

  Big Smile II, 2009
  olieverf op doek
  71 x 53 cm

 • Lupu

  Lupu, 2007
  fujiflex op dibond
  120 x 170 cm

 • Counterkalf

  Counterkalf, 1991
  zeefdruk op fotolitho
  90 x 115 cm

 • World #10, 2005
  chibachrome op dibond
  59 x 84 cm

Erasmus Universiteit Kunstcollectie

info

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een internationaal georiënteerde universiteit met een stevige verankering in de stad Rotterdam en de regio. Vanuit die sterke betrokkenheid op haar stedelijke omgeving heeft de EUR op specifieke terreinen aansluiting bij de wetenschappelijke wereldtop, gebundeld in drie expertisegebieden: Economie en Management; Geneeskunde en Gezondheid; Recht, Cultuur en Maatschappij.
'Act local, think global' is ons adagium: kosmopolitisch Rotterdam met zijn grootstedelijke vraagstukken is ons academisch laboratorium; de wetenschappelijke kennis, hier ontwikkeld, is grenzeloos toepasbaar.

Op initiatief van Prof.mr. Piet Sanders (1912-2012)begon de Erasmus Universiteit in 1963 met het verzamelen van eigentijdse grafiek van nationale en internationale kunstenaars. Dit om studenten in aanraking te brengen met beeldende kunst en de kamers van medewerkers en openbare ruimten van de universiteit op een esthetisch verantwoorde wijze te verfraaien. Er was bewust geen voorkeur voor een bepaalde beweging of stroming in de kunst, evenmin werd gestreefd naar een collectie die een afspiegeling zou zijn van alle varianten van grafische kunst. Als algemeen uitgangspunt bij de collectievorming geldt 'kwaliteit'. Dit criterium wordt bepaald door artistiek niveau, mate van originaliteit, kunsthistorisch belang en technische uitvoering. Dit uit zich in de visuele ontwikkeling van de kunstenaar, de content, expressiviteit, authenticiteit, cohesie in zijn werk en context. Niet alleen van gerenommeerde kunstenaars wordt werk verworven, ook van jonge kunstenaars die talentvol en veelbelovend zijn. Na 2000 wordt er niet alleen grafiek aangekocht maar breidt het beleid zich ook uit naar kunstvormen als fotografie, schilderijen en installaties.
Ruim veertig jaar verzamelen heeft geresulteerd in een rijke collectie waarin veel kunststromingen uit verschillende perioden zijn vertegenwoordigd; zoals popart, op-art, constructivisme, realisme, surrealisme en nieuwe wilden. De verzameling is niet ad hoc tot stand gekomen, maar wordt door een aankoopcommissie bepaald. Deze commissie is samengesteld uit studenten, medewerkers, en externe adviseurs. Sinds de start van de verzameling zijn het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Boijmans van Beuningen nauw betrokken als vaste adviesorganen.

Naam collectie
Erasmus Universiteit Kunstcollectie
Contactpersoon
Anne Clement-van Vugt
Hoofdkantoor
Rotterdam
Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus University College.
Aantal kunstwerken
Ca. 2.000
Ontstaansjaar
1963
Disciplines
Schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, monumentale kunst
Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst; zowel nationaal als internationaal
Rondleidingen

Op afspraak.

Website bedrijf
https://www.eur.nl
Website kunstcollectie
https://www.eur.nl/campus/kunst-cultuur/kunst/kunstcollecties
Publicaties
 • Erasmus Universiteit Rotterdam, 2011, Tegen de rechtlijnigheid. Omgevingsontwerp 'de eieren' van Hans Petri. Rotterdam: De Maasstad
 • Oude, de, L., 2009, Erasmus in Art, Schiedam: TDS printmaildata
 • Bergeijck, van, P. & Franses, P.H., 2009, Antidotes from the Dismal Science, Den Haag: SDU Uitgevers
 • Fotocommissie Erasmus Universiteit Rotterdam, 2005, Fotocollectie Hoboken
 • Erasmus Universiteit Rotterdam, 2001, Uit de Kunst, Rotterdam: Drukzaken
Expositieruimte

In de Erasmus Gallery zijn exposities te zien van de eigen collecties van de Erasmus Universiteit: hedendaagse kunst en economische penningen. Er zijn tentoonstellingen van kunstenaars van wie werk is aangekocht of daarvoor in aanmerking komen. Uitgangspunt daarbij is om zoveel mogelijk aan te sluiten op inhoudelijke programmering van faculteiten en andere organisaties, ook uit de stad, om zo wetenschap en kunst in samenhang te presenteren. In een touchscreen vitrine is een deel van de penningencollectie te bezichtigen.

De Kunstroute laat een zestigtal objecten zien die een bijzondere plaats innemen op de campus.

Ondersteuning

Studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam ontwerpen een afscheiding voor het bouwterrein op de campus. Daarnaast zullen zij de wanden van de fietsenstalling voorzien van kunst (2012-2013).

Als dank voor zijn inzet van Piet Sanders (1912-2012) voor de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit en ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag organiseerde de afdeling Kunstzaken, in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam, de tentoonstelling ‘Piet Sanders: een leven met kunst’ (02 juli – 19 oktober 2012).

Bruiklenen

Er zijn een aantal kunstwerken in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Boijmans van Beuningen.

Wie houdt nu niet van cookies