Van Modderbaggermolen tot Purple Rose

01 10 2015

Van Modderbaggermolen tot Purple Rose

info

Na de succesvolle tentoonstelling die advocatenkantoor Kennedy Van der Laan ruim twee jaar geleden organiseerde met bruiklenen uit de collecties van de ABN AMRO en ING is er nu een flink aantal werken te gast uit de kunstcollecties van risicoadviseur Aon en verzekeraars Delta Lloyd en Hiscox in de door Krijn de Koning ontworpen ruimte.

In nauw overleg met de curatoren zijn er werken gekozen die elkaar wonderwel aanvullen en versterken en in relatie tot elkaar met nieuwe ogen worden bekeken. In de titel ligt al besloten dat er zowel inhoudelijk als in uitvoering sprake is van een grote diversiteit.

Van Aon is een fantastisch scheepsmodel van een Amsterdamse Modderbaggermolen te leen: de geschiedenis van Aon gaat terug naar de enorme risico's die de scheepvaart in de 17e eeuw met zich meebracht.

'Purple Rose' van Marlene Dumas uit de Delta Lloyd collectie ligt gevoelig in een openbare collectie. Onverbloemd en direct als zij kan zijn, roept haar werk altijd en onmiskenbaar vragen op. Het is geen passief model, het is een vrouw die ons aankijkt, ons medeplichtig maakt. Ook van Delta Lloyd is een merkwaardig en spannend schilderij van Rik Meijers, 'Last miracles and instructions'. 'Spirituele camp' werd zijn werk wel eens genoemd, met alle mogelijke verwijzingen naar religieuze gebeurtenissen uitgevoerd in verf, vogelzaad, veertjes en kroonkurken.

Centraal hangt een schilderij van Janpeter Muilwijk, in bezit van Aon. 'Man met schaapjes (De goede herder)' maakt deel uit van een grote serie werken waarin de kunstenaar iets van onze ooit paradijselijke oorsprong naar boven probeert te halen. Gegrepen door de schilderingen van de 14e-eeuwse kunstenaar Giotto ontwikkelde hij een volstrekt eigen en oprechte beeldtaal.

Van Hiscox-Londen komt onder andere een enorme foto van de Amerikaanse  kunstenaar Gregory Crewdson, 'Moose at Canal' uit 2008. Crewdson is niet zo vaak te zien in Nederland. Het mysterieuze, zeer intrigerende beeld lijkt een volledige film in één shot. Het zijn verontrustende scenes in grote panoramische, volkomen geënsceneerde foto's die samen de serie 'Beneath the roses' vormen. En dan zijn we blij drie aquarellen van de Brits/Nigeriaanse kunstenaar Chris Ofili te kunnen tonen die anders alleen te zien zijn in het hoofdkantoor van Hiscox in Londen.

Uit de collectie van Kennedy Van der Laan is onder andere een zelfportret opgenomen van Moses Tolliver -een Amerikaanse outsider kunstenaar- het fantastische portret van Primo Levi dat Emo Verkerk maakte en een boze Roodkapje van Gijs Assmann.

Van Modderbaggermolen tot Purple Rose is in een aantal rondleidingen te zien tot en met 22 januari 2016, na aanmelding via marketing@kvdl.nl

Met werk van o.a. Gregory Crewdson, Rik Meijers, Janpeter Muilwijk, Emo Verkerk, Marlene Dumas, Gijs Assmann, Peter Vos, Chris Ofili, Carel Visser, Elspeth Diederix, Yamini Nayar, Marjan Teeuwen, Robbie Cornelissen en het schaalmodel van een 17e- eeuwse Amsterdamse Modderbaggermolen.

Samengesteld door Erik Mattijssen, curator Kunstcollectie Kennedy Van der Laan.

Wie houdt nu niet van cookies