Gecomponeerde toeval - Marcel Willems

17 09 2019

Zonsopgang
Marcel Willems
160 x 140 cm
oil on canvas
2013

Gecomponeerde toeval - Marcel Willems

info

Sinds zijn studie aan de Rijksacademie te Amsterdam heeft de Maastrichtse kunstenaar Marcel Willems (1959) de thema's bos, bomen en takken tot zijn "leitmotiv" gemaakt. Thema's die hij gebruikt voor zijn zoektocht naar het snijvlak tussen abstractie en figuratie. Dit doet hij door, tijdens het schilderen, het toeval toe te laten in combinatie met het kiezen van een duidelijke penseelstreek. De hierdoor ontstane verftextuur, het licht en het gekozen formaat van het doek zorgen voor een spannende wisselwerking tussen maker en toeschouwer. 

Willems, familie van de bekende glazenier/schilder Henri Jonas, werkt altijd vanuit schetsen die naar de waarneming of uit herinneringen gemaakt zijn en waarin de energie die de mens van de natuur krijgt, centraal staat. Ze zijn vaak metaforen voor persoonlijke ervaringen.

Marcel Willems studeerde aan de Stadsacademie te Maastricht en aan de Rijksacademie te Amsterdam. In 1986 ontving hij zijn startstipendium waarna hij door kon gaan met zijn onderzoek naar 'wat is een goed schilderij en wat is hiervan de noodzaak?' Na het krijgen van de basisbeurs in 1994 kreeg hij in 2015 de uitnodiging om als 'artist in residence' in Kaunas (Litouwen) te werken.  Willems exposeert in binnen- en buitenland en zijn werk is opgenomen in verschillende bedrijvencollecties. Hij woont en werkt momenteel in Maastricht.

30 september t/m 29 november
Naast de tentoonstelling in Zuyderland MC, is zijn werk ook te zien in een solotentoonstelling van 19 oktober tot en met 19 november, bij Galerie Rob van Rijn te Maastricht.

Who doesn't like cookies?