Te gast in Dudok: portretten uit de kunstcollectie van provincie Gelderland

28 04 2016

Wouter van Riessen, Man met stropdas

Te gast in Dudok: portretten uit de kunstcollectie van provincie Gelderland

info

Vanaf de jaren zeventig koopt de provincie Gelderland kunstwerken aan van kunstenaars die in Gelderland wonen of anderszins een band hebben met de provincie. Hieruit is een bijzondere en rijke collectie ontstaan die de provinciale gebouwen verfraaien. De provincie Gelderland wil de kunstwerken ook 'buitenshuis' aan het publiek laten zien, zeker nu het Huis der Provincie door verbouwing gesloten is en er in het Huis der Provincie geen exposities gemaakt kunnen worden. BKA (Beeldende Kunst Arnhem) mocht een selectie maken om tijdelijk in brasserie Dudok in Arnhem te presenteren. De expositie is geselecteerd rond het thema 'portret' en laat een glimp zien van de breedte en diepte van deze collectie.

Portretten maken de verbeelding van een kunstenaar aansprekend. Een aantal kunstenaars in deze selectie kiest voor het zelfportret. De kunstenaars zijn bij het maken van deze zelfportretten weliswaar uitgegaan van een gelijkenis met de maker, maar er liggen sterk uiteenlopende concepten aan ten grondslag. Wouter van Riessen bijvoorbeeld, vereenvoudigt zijn zelfbeeld tot een sterk gestileerd portret. Rosemin Hendriks tekent zelfportretten, maar analyseert de vormen in het gezicht als architectuur of een ruimtelijk landschap. Ad Gerritsen verwijst in zijn portretten vaak expliciet naar de fysionomie. In drie getoonde zelfportretten is het gezicht anoniem en kan de kijker hier een eigen invulling aangeven.

De tentoonstelling is in het hele monumentale pand, beneden in de brasserie, het trappenhuis en in de van Ranzowzaal.

Kunstenaars van  wie werk getoond wordt: Arno Arts, Alphons ter Avest, Kimmy ten Broeke, Alphons Freymuth, Annie van Gemert, Ad Gerritsen, Herman Gordijn, Rosemin Hendriks, Barend van Hoek, Sven Hoekstra, Edith Meijering, Henk Peeters, Wouter van Riessen, Hester Oerlemans, Elizabeth de Vaal, Hendrik Valk, Aat Veldhoen, Maarten Wetsema en Ivonne Zijp.

De expositie is ook te zien tijdens de jaarlijkse kunst - fiets - route op 29 mei. Kijk voor meer informatie over de fietsroute op www.beeldendekunstarnhem.nl. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij de inspanningen van Lotte Menkman van Stichting Scarabee (een van de  leden van Beeldende Kunst Arnhem).

Van 9 mei  t /m 31 mei
Te zien tijdens de openingstijden van Dudok.
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag: 8.00 - 1.00 uur. Zondag: 10.00 - 23.00 uur.
Dudok Arnhem Koningstraat 40 6811 DH Arnhem
www.dudok.nl
Toegang gratis

Who doesn't like cookies?