Kunstexpositie 'Verborgen Schatten' uit Gelderland in CineMec

04 07 2014

Kunstexpositie 'Verborgen Schatten' uit Gelderland in CineMec

info

 

Een van de grootste niet-museale kunstverzamelingen is te vinden in het Huis der Provincie in Arnhem. Ruim 2600 werken zijn in de afgelopen 60 jaar verzameld.  CineMec vroeg de provincie een aantal kunstwerken voor het grote publiek zichtbaar te maken. En dat is gelukt. In CineMec in Ede worden 90 geselecteerde werken onthuld die tot en met 31 augustus te zien zijn.

Sinds in 1954 het Huis der Provincie in Arnhem opnieuw werd gebouwd, verzamelt de provincie Gelderland hedendaagse kunst. 60 jaar aankopen, verzamelen en opdrachten verstrekken heeft geleid tot de vorming van een imposante kunstcollectie van ca 2600 werken. De laatste 40 jaar is er sprake van een gericht kunstaankoopbeleid. Ook geeft de provincie opdrachten aan beeldend kunstenaars. De collectie is in eerste instantie bedoeld om te laten zien dat de provincie veel waardering heeft voor de kunst die hier wordt voortgebracht en om de provinciale gebouwen te verfraaien.
Een aantal van deze werken is echter zelden te zien in publieke ruimten. Voor het eerst brengt CineMec nu een uitgebreide dwarsdoorsnede van deze Gelderse collectie voor het voetlicht: in samenwerking met de provincie worden deze werken verhuisd, en toont CineMec mede in het kader van het cultuurfestival GeldersGoed tot en met eind augustus een unieke expositie met 90 Gelderse schatten.

Kunstcollectie
De dwarsdoorsnede van de provinciale Kunstcollectie Gelderland bevat 90 hoogtepunten, van in Gelderland wonende, werkende of geleefd hebbende beeldend kunstenaars. Gelderland blijkt een aantrekkelijke voedingsbodem voor hedendaagse kunst te zijn, getuige het grote aantal kunstenaars dat zich nationaal en internationaal heeft gemanifesteerd.  Hun kunst laat zich niet beperken door provinciegrenzen; de werelden en de wereldbeelden die worden opgeroepen zijn onbegrensd.

In de collectie zijn klassieke meesters als Armando, Carel Visser, Charlotte van Pallandt, Hendrik Valk en Escher vertegenwoordigd, die dan ook allemaal met werk te zien zijn in CineMec. Jong talent ontbreekt niet: Wouter van Riessen en Rosemin Hendriks met hun eigenzinnige portretten, de intrigerende fotowerken van Levi van Veluw en Louise te Poele, en Ruth van Beek met een fraaie zeefdruk-collage. Bekende namen in het Gelderse zijn de fotograaf Ivonne Zijp, ' Waal-schilder' Willem den Ouden, de graficus Cees Andriessen, schilder/graficus Ad Gerritsen en multi-disciplinair kunstenaar Marten Hendriks.

Klaas Gubbels
De tentoonstelling brengt een kleine hommage aan Klaas Gubbels die dit jaar 80 is geworden. Hij blijft onverminderd actief in het zoeken naar nieuwe uitbreidingen van zijn beeldtaal, die gedomineerd wordt door kannen, kopjes, potten, tafels en stoelen. Er is zowel een schilderij uit 1971 te zien, 'De Koning', als een zeer recent werk, de sculptuur ' In de verte een zwaan'.

Kunstexpositie Schatten uit Gelderland uit het Huis der Provincie Arnhem, vindt plaats in CineMec Ede van 24 mei t/m 31 augustus 2014. Info: www.cinemec.nl

Openingstijden: dagelijks van 13.00 – 18.00 uur (en op sommige avonden ook ’s avonds. Raadpleeg voor exacte data en tijden altijd even de website. De expositie is voor iedereen gratis toegankelijk.

Who doesn't like cookies?