Aanwinsten provinciale kunstcollectie Gelderland 2013-2014

05 01 2015

Herman de Vries from Earth Roussillon

Aanwinsten provinciale kunstcollectie Gelderland 2013-2014

info

 De provincie Gelderland toont van 7 januari tot 19 maart 2015 in de hal en galerij van het Huis der Provincie de "Aanwinsten 2013-2014". In de tentoonstelling zijn schilderijen, foto's, tekeningen, beelden en installaties van 20 hedendaagse kunstenaars te zien die een band met Gelderland hebben. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens kantooruren.   
De afgelopen twee jaar is de kunstcollectie aangevuld met werk van  beginnende en reeds gevestigde kunstenaars. Zo is werk aangekocht van Joanneke Jouwsma en Saskia Blokzijl, beiden vers van kunstacademie ArtEZ in Arnhem.  
Ook kocht de provincie werken aan van Aline Eras, Mariës Hendriks en Louise te Poele. De provincie vindt het belangrijk een aantal kunstenaars in hun ontwikkeling te volgen. Kunstenaars die niet mochten ontbreken in de collectie zijn Herman de Vries, Klaas Gubbels en Jeannoux van Dijck. Zij stonden de afgelopen periode op een bijzonder manier in de aandacht.  Herman de Vries vertegenwoordigt Nederland tijdens de Biënnale in Venetië in 2015. Zijn tekeningen met kleurpotlood of aarde zijn te zien in de tentoonstelling. Klaas Gubbels vierde in 2014 zijn 80e verjaardag. De provincie wijdde daarom een tentoonstelling (voorjaar 2014) aan zijn werk en het beeld In de verte een Zwaan werd aangekocht. Daarnaast ontvingen zowel Saskia Blokzijl als Jeannoux van Dijck de Buning Brongersprijs 2014, een tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor beginnende kunstenaars.
Ook zijn schilderijen van Lieven Hendriks, Gijs Frieling, Lydia Lambrechts en Marena Seeling te zien. Van Mattijs van den Bosch, Keiko Sato, Inge Pollet, Heidi Linck en Mirka Farabegoli wordt werk op papier getoond. Ten slotte behoort een serie zeefdrukken van Wouter Venema, een wandkleed van Anke Land en een tweetal wandsculpturen van Coen Vernooij tot de geselecteerde kunstwerken. Van deze kunstenaars bezat de provincie nog geen werk.  
De provincie bevestigt met de aankopen voor de kunstcollectie haar betrokkenheid met de beeldende kunst. Door jaarlijks nieuwe aankopen te doen blijft de collectie actueel en geeft het een goed beeld van wat er in Gelderland aan beeldende kunst wordt gerealiseerd. De collectie dient in eerste instantie als aankleding van de provinciale gebouwen. Het geeft  de provincie gelegenheid haar ambassadeursrol voor de Gelderse beeldende kunst vorm te geven en bij te dragen aan het kunstklimaat in Gelderland.  

Who doesn't like cookies?