Ana Navas wint NN Art Award 2020

27 02 2020

Ana Navas wint NN Art Award 2020

info

Op 5 februari 2020, tijdens de opening van kunstbeurs Art Rotterdam, is de NN Art Award voor de vierde keer uitgereikt. Deze kunstprijs voor uitzonderlijk talent is gewonnen door Ana Navas.

NN Art Award 

De NN Art Award is geïntroduceerd in 2017. De winnaar ontvangt een stimuleringsbedrag van EUR 10.000,- te besteden aan verdere professionele ontwikkeling. Zowel jong talent, als kunstenaars die al verder zijn in hun carrière komen in aanmerking voor de prijs.

De prijs zet de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland in de schijnwerpers. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies en post-doc opleidingen te vinden. Zij krijgen er de kans om het beste uit zichzelf te halen en om kennis te maken met andere kunstenaars en andere culturen. NN Group koopt daarnaast werk van de genomineerden voor haar bedrijfscollectie. Deze werken worden tentoongesteld in de hoofdkantoren van NN in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, en Arnhem.

Jury over Ana Navas
De jaarlijks wisselende jury bestond dit jaar uit Sofia Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With), Sietske van Zanten (directeur LAM museum), Katja Mater (beeldend kunstenaar en winnaar NN Art Award 2019), Jan Pieter Ekker (chef kunst Het Parool) en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).

Ana Navas (1984, Ecuador) is een multi-talent. Zij kan alles aan. Navas zet verschillende media in, zoals video, performance, fotografie, sculpturen en installaties. Haar werk slaat bruggen tussen kunst, mode, politiek en macht, en gaat vaak over 'female empowerment'.

Haar werk bevat tal van tegenstrijdigheden, zoals hoge en lage kunst, design en decoratie, en traditie en vernieuwing. De jury beoordeelt dat als een grote kracht; je moet en wilt als toeschouwer twee keer kijken. Navas' werk spreekt voor zichzelf, met haar sterke en originele uitdrukkingskracht. 

Inzendingen en criteria

In totaal zijn er door de galeriehouders, die vertegenwoordigd zijn op Art Rotterdam, 36 verschillende kunstenaars met werk ingezonden. Hieruit zijn door de jury vier genomineerden gekozen:

Natalia Jordanova - Structura Gallery

Ana Navas - tegenboschvanvreden 

Noor Nuyten - Upstream Gallery 

Koen Taselaar - Cokkie Snoei 

De belangrijkste criteria waar de jury rekening mee houdt zijn: het afronden van een kunstopleiding aan een Nederlandse academie, kwalitatief hoogstaand werk en een authentieke en innovatieve beeldtaal met nieuwe invalshoeken.

Kunstbeurs Art Rotterdam

Art Rotterdam vond dit jaar plaats van 6 t/m 9 februari in Rotterdam. Art Rotterdam is de spil van de Art Rotterdam Week. Vier dagen lang vormt de Van Nellefabriek het decor voor de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst. NN Group is sinds 2017 partner van de kunstbeurs.

Cultuursponsoring

NN Group wil een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, door mensen te helpen hun financiële toekomst veilig te stellen en door maatschappelijk betrokken te zijn. Op het gebied van cultuursponsoring hebben we een lange geschiedenis, met als doel kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo investeren Nationale-Nederlanden en NN Group in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Dit komt tot uiting via de ondersteuning van een uiteenlopend aantal tentoonstellingen en door het aankopen van kunstwerken voor de eigen bedrijfscollectie. NN Group is onder andere corporate partner van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en hoofdsponsor van het Mauritshuis in Den Haag.

Who doesn't like cookies?