‘Natural’ Constructions

09 10 2018

Broersen & Lukács, Establishing Eden, 2015, filmstill
Courtesy AKINCI Amsterdam

 

‘Natural’ Constructions

info

Op 10 oktober opent in Circl.ART de thematische tentoonstelling 'Natural' Constructions. De tentoonstelling bevat werk van Melanie Bonajo, Constant Dullaart, Persijn Broersen & Margrit Lukács, Marie-José Jongerius, Cristina Lukas en Anouk Kruithof.

'Natural' Constructions toont een selectie recente aankopen uit de ABN AMRO Kunstcollectie van werk van kunstenaars die op verschillende manieren refereren aan de maakbare wereld en aan de vraag hoe en of we die in stand moeten houden. Ze benadrukken de scheiding tussen natuur en cultuur - die zelden zo diffuus was - laten zien hoe we de natuur met geavanceerde technologie proberen te beheersen en houden ons een spiegel voor op het moment dat we dreigen weg te dromen in een schijnbaar ongerept paradijs.

Zo laten Broersen en Lukács in 'Establishing Eden' zien dat het filmische ongerepte paradijs een constructie is door het letterlijk in digitale flarden uiteen te laten vallen. Cristina Lucas toont alledaagse subtiele manipulaties door te onderzoeken hoe bedrijven kleur inzetten om in te spelen op emoties, en de surrealistische 'Screenshot Montages' van Anouk Kruithof maken ons bewust van de marketingstrategieën die ons kijken en oordelen voortdurend beïnvloeden. Hoe de effecten van technologische ontwikkelingen hun sporen nalaten in ons gedrag, signaleert Constant Dullaart in een even eenvoudig als klassiek beeldje van een modern gebaar. Wij hebben de wereld in de hand.

Tegenover de maakbare wereld staat onze verantwoordelijkheid voor de - al dan niet zelf geschapen - natuur. Zo fotografeerde Marie-José Jongerius de iconische palmbomen van Los Angeles, een aangelegd landschap dat allesbehalve duurzaam blijkt te zijn en dat zonder menselijk ingrijpen verloren gaat. Melanie Bonajo gaat nog een stap verder en pleit voor een nauwere verbinding met de natuur, waarmee we volgens de kunstenaar alle voeling hebben verloren. In haar filmstills en foto's zet ze vraagtekens bij het kapitalistische vooruitgangsdenken, waarin de natuur is verworden tot een beheersbaar decor en mensen lijden aan spirituele armoede. Met beelden van rituele stammen en elfachtige figuren verleidt ze ons te vertrouwen op onze intuïtie en natuurlijke krachten om zo weer één te worden met onze oorsprong.

Tot 11 januari 2019 te bezoeken in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie in CIRCL.

Who doesn't like cookies?