Marijn van Kreij wint de ABN AMRO Kunstprijs 2016

17 03 2016

Marijn van Kreij wint de ABN AMRO Kunstprijs 2016

info

Op 25 februari 2016 is in de Hermitage Amsterdam bekend gemaakt dat Marijn van Kreij (1978, Middelrode) de zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 wint. Op 27 november opent, als onderdeel van de prijs een tentoonstelling van zijn werk in de Hermitage Amsterdam.

De ABN AMRO Kunstprijs werd tussen 2004 en 2007 uitgereikt aan talentvolle internationale kunstenaars in Nederland. In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars in Nederland (nationaal en internationaal). De eerste editie van de vernieuwde Kunstprijs werd gewonnen door Melvin Moti (1977, Rotterdam). De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, een presentatie op het hoofdkantoor van ABN AMRO, een geldbedrag van 10.000 euro en een begeleidende publicatie bij de tentoonstelling. Tevens wordt er een werk aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 kiest met Marijn van Kreij voor een onderzoekende kunstenaar die thema's als authenticiteit, originaliteit en appropriatie - artistieke toe-eigening- onderzoekt en bevraagt. In het werk van Van Kreij speelt het kopieerproces een centrale rol. Hij maakt hiervoor gebruik van verschillende reproductiemethodes en -middelen. In zijn werk verhoudt Van Kreij zich tot het werk van veel kunstenaars uit het verleden, en tot de erfenis van het modernisme in het bijzonder. Speelse referenties naar de populaire beeld- en popcultuur zijn bovendien kenmerkend voor het oeuvre van Van Kreij.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier blijft ontwikkelen en voor wie de prijs van betekenis kan zijn voor het verdere verloop van zijn of haar carrière. Met Marijn van Kreij is gekozen voor een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in diverse tentoonstellingen in Nederland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij het brede publiek.

De jury ziet Van Kreij als een belangrijke representant van zijn generatie. Ze waardeert de eigentijdse houding van de kunstenaar, Van Kreij's manier om 'non-onderwerpen' en alledaagse details tot kunst te verheffen en zijn proces van handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale (en online) beeldcultuur. Het maakt Van Kreij volgens de jury tot een van de meest interessante en veelbelovende kunstenaars van zijn generatie.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 bestaat uit Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar), Silvia Zonneveld (Managing Director ABN AMRO MeesPierson/Private Wealth Management).

kunstprijs op website ABN AMRO

aankondiging winnaar Kunstprijs door Hermitage Amsterdam

juryrapport ABN AMRO Kunstprijs 2016

Who doesn't like cookies?