ABN AMRO kunstprijs

06 01 2016

Melvin Moti, Minimalism (2008), titelpagina Life Magazine, 40 x 50 cm
Sir Joshua Reynolds, Portrait of Mary Barnardiston (1750), olie op doek, 73 x 62 cm, eigendom Melvin Moti

ABN AMRO kunstprijs

info

In de Hermitage Amsterdam loopt van 26 november 2015 t/m 6 maart 2016 de tentoonstelling Spectral Spectrum van de beeldend kunstenaar Melvin Moti (Rotterdam 1977). Hij is de winnaar van vijfde editie van de ABN AMRO kunstprijs, een stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Moti kreeg als onderdeel van de prijs een jaar om aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam te werken. Dat heeft geresulteerd in een bijzondere tentoonstelling met werken van Jan Schoonhoven, Steven Aalders, Lidwien van der Ven, Sir Joshua Reynolds, Julius Henricus Quinkhardt, Philipp Franz Balthasar von Siebold en zijn eigen werken Minimalism (2008), A Century of Light (2010), en de nieuwe serie Secret Seals (2015).

Uitgangspunt voor de tententoonstelling is het vroege werk van de in 2012 overleden kunstenaar JCJ Vanderheyden. In de tentoonstelling onderzoekt Moti ideeën over waarneming, tijd, ruimte en bewustzijn. Moti verweeft op unieke wijze de denkbeelden van JCJ Vanderheyden met zowel zijn eigen werk als het werk uit de ABN AMRO-collectie. De tentoonstelling kan beschouwd worden als één autonoom gebaar, één installatie. De kunstenaar tracht met zijn werk de beschouwer attent te maken op het 'bewuste zijn', het vermogen tot waarnemen en de verbeeldingskracht van de beschouwer te activeren.

filmpje Spectral Spectrum met Melvin Moti

Jury ABN AMRO Kunstprijs
De jury van de ABN AMRO kunstprijs bestond uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (curator Appel arts center), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam)

Juryrapport ABN AMRO Kunstprijs 2015

Presentatie Kunstprijs Hoofdkantoor ABN AMRO
Gelijktijdig met de presentatie in de Hermitage Amsterdam is er in de hal van het hoofdkantoor van ABN AMRO een tweede presentatie van Moti. Hij laat hier de in Nederland niet eerder geëxposeerde serie Cluster Illusion (2014) zien. Van deze serie is werk aangekocht door de ABN AMRO als onderdeel van de Kunstprijs.
Cluster Illusion is is van 26 november t/m 6 maart te zien in de vrij toegankelijke hal van het ABN AMRO hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan 10 in Amsterdam

Who doesn't like cookies?