Green Paper: VBCN op kunstbeurs Art on Paper

09 05 2024

12 05 2024

In de tentoonstelling Green Paper laten leden van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland kunstwerken zien van kunstenaars die reflecteren op het thema duurzaamheid.

Green Paper: VBCN op kunstbeurs Art on Paper

info

Van CO2-neutrale kantoorgebouwen tot herbruikbare bewaarbakjes, en van inclusieve zorg tot opleidingen ‘Aarde, Economie en Duurzaamheid’; overheden, bedrijven, zorg- en onderwijsinstellingen besteden op alle vlakken aandacht aan hun invloed op de aarde, samenleving en mens. Werknemers, studenten en bezoekers zien dit terug in de vergaderruimtes, de kantoortuinen of bij de koffiecorners, omdat deze maatschappelijke betrokkenheid wordt weerspiegeld in de bedrijfscollecties.

In de tentoonstelling Green Paper laten leden van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland kunstwerken zien van kunstenaars die reflecteren op het thema duurzaamheid. Kunstenaars lopen vaak vooruit op bewegingen die zich in de samenleving als fenomeen manifesteren, en hun kunstwerken vormen daarmee een Green Paper avant la lettre.

De kunstenaars die hier vertegenwoordigd zijn, hebben diverse vertrekpunten binnen de thematiek van duurzaamheid. Zo concentreert een aantal zich op circulariteit van materialen en laat gebruiksvoorwerpen en verpakkingen hun kunstenaarspraktijk infiltreren. Anderen gaan in op culturele diversiteit en inclusie, en onderzoeken hoe machtsverhoudingen tussen mens, natuur en systeem in evenwicht kunnen worden gebracht. Sommige kunstwerken doen dit met grote gebaren en dwingen ons met de neus op de feiten, andere kiezen een zachtere of speelse route. Linksom of rechtsom zijn ze allemaal een urgente oproep om niet alleen geïnspireerd, maar ook gemotiveerd te raken, en gezamenlijk de schouders eronder te zetten.

Van de volgende VBCN-leden zijn kunstwerken te zien in de tentoonstelling Green Paper:

AkzoNobel ● Amsterdam UMC ● a.s.r. ● ING ● Isala ● KPMG ● Lakeside Capital Partners ● LUMC ● Ministerie van Buitenlandse Zaken ● NN Group ● Provincie Gelderland ● Rabobank ● Sanquin ● Triodos Bank ● TwynstraGudde

Fotocredits: Constant Dullaart, Love On Pink, 2023, inkt op papier, 70 x 98 cm, ING Collectie ©Foto Gert Jan van Rooij, courtesy Upstream Gallery Amsterdam

Who doesn't like cookies?