Bouwfonds Kunstcollectie van Rabo Vastgoedgroep

Rabo Vastgoedgroep is hét vastgoedexpertisecentrum van de Rabobank Groep en is één van de grootste integrale vastgoedondernemingen in Europa, met prominente marktposities in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Samen met het netwerk van lokale Rabobanken is Rabo Vastgoedgroep stevig verankerd in de samenleving​ 

Collectie

In de beginjaren van de collectie richtte het beleid zich op het verwerven van de allernieuwste kunst. Dit heeft geresulteerd tot een overzicht van werk uit de laatste 3 decennia van de 20e eeuw met nadruk op fundamentele schilderkunst, nieuwe figuratie, nieuwe beeldhouwkunst en neo-expressionisme. Bovendien bevat de collectie een groot aantal werken van kunstenaars van Zuid-Amerikaanse afkomst.
In 2010 zijn de verzamelcriteria aangescherpt om de collectie nadrukkelijker met het bedrijf en haar medewerkers te verbinden. Uitgangspunt van het huidige verzamelbeleid is het verzamelen van hedendaagse (inter-)nationale kunst waarin ruimte een rol speelt. Dit betreft werk van kunstenaars die architectuur, stedelijke en openbare ruimte in hun werk gebruiken, maar ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met de manier waarop hun werk zich verhoudt tot de ruimte.

Kunstbeleid
Rabo Vastgoedgroep vindt het belangrijk om  een maatschappelijke positie in te nemen ter ondersteuning van het culturele klimaat. Dit uit zich in het opbouwen van een belangrijke collectie hedendaagse kunst, maar ook  in het in bruikleen geven van werken aan musea in binnen- en buitenland en het initiëren van tentoonstellingen.
De collectie is in de eerste plaats bedoeld om een plezierig werkklimaat te creëren voor de medewerkers van Rabo Vastgoedgroep. Daarom zijn alle divisies in Nederland van kunst op locatie voorzien, zowel in de openbare ruimte als op de werkplekken.

Geschiedenis
De uitbreiding van het hoofdkantoor in Hoevelaken in 1976 was  een directe aanleiding voor de opbouw van de collectie. Bouwfonds maakte destijds de keuze om hedendaagse kunst te gaan verzamelen van (inter)nationale kunstenaars.

Uit de collectie
Tony Cragg

Flotsam, 1999
polystyreen en glasvezel
125 x 100 x 100 cm

Collecties 11 juni 2015
Ângela Ferreira
Bouwfonds Kunststichting
load more
In het kort

Naam collectie
Bouwfonds Kunstcollectie van Rabo Vastgoedgroep

Contactpersoon
Sharon Oldenkotte-Vrolijk, Jenny Rietbergen-Barendregt, Caroline Coffrie

Hoofdkantoor
Hoevelaken

Locaties kunstcollectie
De collectie hangt op 23 locaties van Rabo Vastgoedgroep in Nederland en Duitsland.

Aantal kunstwerken
1200

Ontstaansjaar
1976

Disciplines
Alle disciplines

Verzamelgebied
Uitgangspunt van het huidige verzamelbeleid is het verzamelen van hedendaagse (inter-)nationale kunst waarin ruimte een rol speelt. Dit betreft werk van kunstenaars die architectuur, stedelijke en openbare ruimte in hun werk gebruiken, maar ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met de manier waarop hun werk zich verhoudt tot de ruimte.

Rondleidingen
Op aanvraag.

Website bedrijf
www.rabovastgoedgroep.nl

Website kunstcollectie
www.bouwfondskunstcollectie.nl

Publicaties
-Rabo Kunstzaken en Afdeling Kunst & Cultuur Rabo Vastgoedgroep, Habita(n)t, Utrecht, 2012
-Eva Rovers, Wahlverwandtschaft. Bouwfonds Kunstcollectie -Museum Belvédère, Oranjewoud, 2009
-Véronique Baar, Jenny Barendregt, Sharon Oldenkotte-Vrolijk & Micky Piller, Room with a view, de Bouwfonds Kunstcollectie, Hoevelaken, 2006
-Wim Beeren, Maarten Doorman & Fred van de Velden, Twintig jaar verzamelen, Hoevelaken, 1996
-Maarten Doorman & Tracy Metz, Bouwfonds. Een keuze, Hoevelaken, 1996  

Ondersteuning
Rabo Vastgoedgroep levert een gerichte bijdrage aan het Nederlandse kunst- en cultuurklimaat. Bouwfonds Kunststichting en Bouwfonds Cultuurfonds realiseren de ambities van Rabo Vastgoedgroep op dit gebied. Bouwfonds Cultuurfonds richt zich op de ondersteuning van projecten die raakvlakken hebben met bouwen, de gebouwde omgeving, stedelijke ontwikkeling, gebiedsontwikkeling, kunst in de openbare ruimte en architectuur.

Bruiklenen
-Micha Patiniott, Loud Shirt, 'Figuurlijk', Museum Hilversum, 2012
-Tony Cragg, Flotsam, 'BinnensteBuiten', CBK Drenthe, Assen, 2012
-Henk Visch, L'absente de tous bouquets nr.2, 'Henk Visch', KAdE, Amersfoort, 2012
-Roger Raveel, Hoogspanning, 'Even terugschouwen', Museum voor Moderne Kunst Arnhem, 2011-2012
-Susanne Kriemann, One Time One Million, 'Susanne Kriemann', Kunsthalle Winterthur, 2011