VBCN 10 jaar jong

01 11 2015

VBCN 10 jaar jong

info

In de tentoonstelling VBCN 10 jaar jong presenteren de twee jonge veelbelovende curatoren Alix de Massiac en Vincent van Velsen op basis van statistieken een dwarsdoorsnede van de ontwikkelingen binnen de bedrijfscollecties van de afgelopen tien jaar. De Massiac en Van Velsen analyseerden negenentwintig bedrijfscollecties aan de hand van meetbare parameters als leeftijd van de kunstenaar, datering, medium en afmetingen van het kunstwerk, met als resultaat het meest gemiddelde en meest afwijkende kunstwerk uit de collecties.

De kunstenaars Thomas van Linge, Jonas Lund, Céline Manz en het duo Sema Bekirovic & Lotte Geeven zijn door de curatoren uitgenodigd om op het concept en deze analyse te reageren en nieuw werk te ontwikkelen. Deze vijf nieuwe werken worden onthuld tijdens de opening van de tentoonstelling in de tijdelijk ingerichte VBCN OPEN Space.

De tentoonstelling is het resultaat van de VBCN OPEN, een prijs voor jonge curatoren, die vier jaar geleden in het leven is geroepen om talentvolle curatoren een platform te bieden.

VBCN 10 jaar jong speelt in op de actualiteit waarin waarde afhankelijk is gemaakt van cijfers en rendement. Sanne ten Brink, Hoofdconservator ING Collectie, sinds de zomer de nieuwe voorzitter van de vereniging, ziet een kentering. "De laatste jaren is de verbinding met het maatschappelijke veld steeds belangrijker geworden. Er wordt meer en meer over de domeinen heen gekeken en gezocht naar nieuwe constructieve samenwerkingen tussen kunst, cultuur en bedrijfsleven. Bedrijfscollecties vervullen een brugfunctie hierin. Zij brengen dagelijks honderd duizenden werkende mensen in aanraking met kunst en bieden een platform aan nog levende kunstenaars."

De VBCN viert dit jaar haar tienjarig bestaan. De tentoonstelling VBCN 10 jaar jong maakt onderdeel uit van het jubileumprogramma op vrijdag 18 december 2015.

De tentoonstelling is te bezoeken van 18 december 2015 t/m 16 januari 2016
VBCN Open Space
Konijnenstraat 16A, Amsterdam
Geopend dinsdag t/m zaterdag 12.00 - 18.00 uur

Opening: vrijdag 18 december
Vanaf 17.00 uur met om 17.30 uur openingswoord door Adriana González Hulshof (directrice van Amsterdam Art).

De media over 'VBCN 10 jaar jong':
Een Kapoor in de lobby, Trouw, 12 december 2015
Bedrijven kopen weer kunst, Telegraaf, 18 december 2015
In kunst zijn cijfers geen waarheid, NRC Handelsblad, 21 december 2015
Dit gebeurt er als je data een kunsttentoonstelling laat inrichten, De Correspondent, 2 januari 2016
Collectiekwartetten, Tubelight, 11 januari 2016

Blijf op de hoogte via Facebook

Veel dank aan de sponsoren!

Wie houdt nu niet van cookies