Some Body

30 11 2022

15 04 2023

Some Body

info

Hoe gaan wij in de huidige digitale samenleving om met het lichaam? Deze vraag staat centraal in de nieuwe expositie Some Body, die op 30 november 2022 opent in de VU ART SCIENCE gallery.

In de digitale omgeving gebruiken we het lichaam als middel om onszelf te representeren, niet om rechtstreeks ervaringen op te doen. Na de coronapandemie bleek dat de verwaarlozing van het lichaam leidde tot fysieke én mentale schade. Is het tijd voor een bezinning op de rol van het lichaam in het digitale tijdperk?

Kunstenaars en wetenschappers delen hun perspectieven op deze vraag in een expositie en een reeks dialogen. Some Body is georganiseerd door de VU ART SCIENCE gallery en de afdeling Kunstzaken van Amsterdam UMC. Beiden willen de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap bevorderen.

Scheiding van lichaam en geest
Simon Keizer ontwikkelde speciaal voor de expositie nieuw werk gebaseerd op de religieuze achtergrond van de VU. Hij liet zich inspireren door een verhaal over Abraham Kuyper, oprichter van de universiteit en de gereformeerde zuil in Nederland. Kuyper leed aan depressies en burn-outs en probeerde zijn geest tot rust te brengen door obsessief in de natuur te wandelen. In een installatie en een performance brengt Keizer lichaam en geest weer nader tot elkaar.

Anonieme lichamen
Marijn Bax toont hoe afbeeldingen van naakte lichamen op Instagram losgekoppeld raken van de persoon. Welke status hebben deze digitale lichamen en wat is het effect hiervan op onze beleving van het lichaam? De installatie #feelme prikkelt de zintuigen en nodigt de bezoeker uit de connectie met het lichaam en de ander te herstellen.

Lichaamstaal vs. Datasets De kinetische machines van Coralie Vogelaar tonen hoe het lichaam en de hedendaagse technologie waarmee we ons dagelijks omringen op elkaar inwerken. In Infinite Posture Dataset maakt een gezichtloos persoon haperende bewegingen en geluiden die niet te begrijpen zijn. De Cardiac Biofeedback Measurement #1 meet de hartslag, maar heeft tegelijkertijd effect op de gewaarwording van het eigen lichaam.

Microplastics injecteren
In het videowerk Becoming a Sentinel Species verdwijnen de grenzen tussen het lichaam en zijn omgeving. In deze sciencefictionfilm laten wetenschappers zich injecteren met microplastics uit de zee. De activatie van het immuunsysteem leidt tot hallucinaties waarin hun lichamen langzaam één worden met de oerzee. Dit werk kwam voort uit een samenwerking tussen kunstenaar Sissel Marie Tonn en microplastics-expert Heather Leslie en immunoloog Juan Garcia Vallejo.

VU ART SCIENCE gallery

De gallery richt zich op de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Als brede universiteit stimuleert de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het uitwisselen van multidisciplinaire kennis om bij te dragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken in onze samenleving. Dat is urgent, want de complexe problematiek uit deze tijd vraagt om radicale concepten.

Cultuur op de Zuidas

Niet alleen de VU ART SCIENCE gallery programmeert sinds 2021 in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU, ook Griffioen (theater & cursussen), Rialto (films) en cultuurcafé Bar Boele hebben er hun deuren geopend. Hiermee heeft dit deel van Amsterdam een bijzondere culturele hotspot gekregen. In het hart van de inspirerende universiteitscampus kunnen zowel studenten en medewerkers van de VU als bezoekers en bewoners van de Zuidas elkaar ontmoeten en genieten van film, theater, kunst en wetenschap.

De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken. Voor meer info: www.artsciencegallery.nl

Some Body Expositie: 30 november 2022 - 15 april 2023 VU ART SCIENCE gallery Open dinsdag t/m zaterdag 12-18 uur

Art Science Dialogues: vanaf 2023

12 januari 2023 16-18 uur Coralie Vogelaar & Mario Maas (hoogleraar musculoskeletale radiologie)
9 februari 2023 16-18 uur Marijn Bax & Nadia Bij de Vaate (communicatiewetenschapper)
9 maart 2023 16-18 uur Simon Keizer & Hanneke van Laarhoven (hoogleraar translationele medische oncologie) 13 april 2023 16-18 uur Sissel Marie Tonn & Juan Garcia Vallejo (hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie) + Heather Leslie (microplastics onderzoeker)

Gespreksleider: Henry de Vries (hoogleraar dermatologie en infectieziektes)

Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam – Nieuwe Universiteitsgebouw – De Boelelaan 1111 Voor informatie en registratie: www.artsciencegallery.nl

Wie houdt nu niet van cookies