Openingstentoonstelling VU ART SCIENCE gallery: 0 Starting From Zero

11 11 2021

Openingstentoonstelling VU ART SCIENCE gallery: 0 Starting From Zero

info

AMSTERDAM – De VU ART SCIENCE gallery opende op donderdag 11 november 2021 haar deuren met de tentoonstelling 0 Starting From Zero. De kunstwerken belichten het belang van het getal 0 vandaag de dag. Naast de VU ART SCIENCE gallery zijn nu ook Griffioen (theater, cursussen) en filmtheater Rialto VU te vinden op de Campus van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de Zuidas.

De nieuwe gallery richt zich op de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Als brede universiteit stimuleert de VU het uitwisselen van multidisciplinaire kennis om bij te dragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken in onze samenleving. Dat is urgent want de complexe problematiek uit deze tijd vraagt om radicale concepten, zoals het getal 0, waarmee we conventionele patronen kunnen doorbreken en nieuwe wegen inslaan.

Kantelende wereldbeelden
Veel meer dan elk ander getal kent de nul diverse implicaties en betekenissen. Vanaf zijn oorsprong tot de huidige tijd leidt het gebruik ervan tot kantelende wereldbeelden. In het Westen verzette men zich in tegenstelling tot het Oosten lang tegen de associaties met het niets. Vandaag de dag heeft de nul een prominente plek in systemen die onze werkelijkheid registreren en bepalen, zoals het binaire stelsel, de moderne wis- en natuurkunde, en taal.

Hoewel we dagelijks met het getal 0 te maken hebben, is het tegelijkertijd een totaal onzichtbaar en ongrijpbaar concept. In de expositie 0 Starting From Zero maken de kunstwerken van Jennifer Tee, Jan Robert Leegte, Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand en Nicky Assmann verschillende aspecten van het getal 0 zichtbaar. In korte video's reflecteren diverse wetenschappers op de kunstwerken.

Zwarte gaten en het binaire universum
Het werk ER=EPR van Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand refereert aan zwarte gaten en de theorie van Einstein waarbij het getal onder de deelstreep een 0 is en de massa en gravitatie van een zwart gat in het centrum oneindig zijn. Het werk van Jan Robert Leegte focust zich op de wereld van enen en nullen die ons digitale universum creëren. Jennifer Tee weet in haar werk schijnbare tegenstellingen moeiteloos tot een symbiose te brengen. Net als het begrip shunya, dat in het oude India stond voor zowel alles als niets, en een belangrijke filosofische basis vormde voor getal 0. Het werk van Nicky Assmann past in de traditie van de kunstenaarsgroep ZERO, die wilde breken met de traditie van kunst en een nieuw uitgangspunt zocht in het dagelijkse leven zelf.

Partners
De VU ART SCIENCE gallery werkt voor deze tentoonstelling samen met Studiotopia, The Zero Project, CLUE+ en Kunstlicht.

Cultuur op de Zuidas
Niet alleen de VU ART SCIENCE gallery programmeert vanaf 2021 in het Nieuwe Universiteitsgebouw aan De Boelelaan 1111. Ook Griffioen (theater & cursussen) en Rialto (films) hebben er hun deuren geopend. Hiermee bevindt zich in het hart van de Campus een nieuwe culturele hotspot waar zowel studenten en medewerkers van de Vrije Universiteit als bezoekers en bewoners van de Zuidas elkaar kunnen ontmoeten.

De gallery is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 18 uur. De gallery host vertelt je graag meer over de expositie en de kunstwerken. Voor meer info: www.artsciencegallery.nl

Wie houdt nu niet van cookies