Nieuwe expo Natural Technology werpt licht op het Symbioceen

09 05 2022

14 11 2022

Nieuwe expo Natural Technology werpt licht op het Symbioceen

info

AMSTERDAM, 9 mei 2022 – Natural Technology, de tweede expositie van de VU ART SCIENCE gallery, verkent nieuwe vormen van samenwerking tussen organismes en technologie. Deelnemende kunstenaars zijn Jelle Korevaar, Tabita Rezaire, Wanda Tuerlinckx en Christiaan Zwanikken. In een aanvullende podcast reflecteren wetenschappers op de implicaties van deze nieuwe levensvormen. Natural Technology – Welcome to the Symbiocene is te zien t/m 2 juli 2022.

De expositie refereert aan de oorspronkelijke Griekse betekenis van technologie: het streven van een individu of groep om een methode tot in de perfectie te beheersen. De vraag is of nieuwe relaties tussen organismes en technologie kunnen helpen om de klimaatcrisis te overleven. De expositie wil bijdragen aan een wereld waarin de mens de aarde niet langer domineert, maar samenwerkt met andere soorten als fungi, planten en dieren. Dit idee is gebaseerd op het gedachtegoed van het Symbioceen, een term gemunt door de filosoof Glenn Albrecht. 

Kunstwerken
De kunstwerken in de expositie tonen hoe verschillende organismes kunnen interacteren met technologie en met elkaar, waardoor nieuwe vormen van leven ontstaan.

In zijn kinetische sculpturen heeft Jelle Korevaar mechanische technologie gekoppeld aan dierlijk en natuurlijk gedrag. De foto’s van androïden gemaakt met een antieke camera door Wanda Tuerlinckx laten zien hoe dun de grens tussen mens en robot al is. Hypergravity Bio Portal van Christiaan Zwanikken confronteert ons met de ingenieuze vaardigheid van planten om zich aan te passen aan buitenaardse omstandigheden. De film Premium Connect van Tabita Rezaire, tot slot, legt parallellen tussen social media en het ‘world wood web’ waarin planten en schimmels met elkaar communiceren en toont aan hoezeer wij allen netwerkwezens zijn. 

Partners
Deze expositie en podcast zijn mede tot stand gekomen dankzij CLUE+, en Studiotopia namens het programma Creative Europe van de Europese Unie.

Wie houdt nu niet van cookies