Double Dutch VU Expositie- ruimte

27 01 2016

Monique Eller en Bodine Koopmans

Double Dutch VU Expositie- ruimte

info

De Vrije Universiteit Amsterdam opent dinsdag 2 februari 2016 de tentoonstelling DOUBLE DUTCH. Nederlandse tweelingen (eeneiig en twee-eiig) in de leeftijd van 3 tot 93 jaar zijn op bijzondere wijze geportretteerd door fotografen Monique Eller en Bodine Koopmans. De fotoserie is tot stand gekomen in samenwerking met VU-hoogleraar Dorret Boomsma en het Nederlands Tweelingen Register. DOUBLE DUTCH is voor iedereen toegankelijk en te zien  in het hoofdgebouw van de VU. Wegens aanhoudend succes is de tentoonstelling verlengd t/m 30 juni. Naar aanleiding van de tentoonstelling is een boek met de fotoportretten verschenen. Holland Entwined is te koop in de boekhandel van de VU of te bestellen via de kunstenaars: info@moniqueeller.nl of info@bodinekoopmans.nl.

Dubbelportret of niet? 
De fotografen hebben zich in de portretten laten inspireren door de gelijkenis en verschillen bij tweelingen, maar ook door de onderlinge verbondenheid. De serie toont de tweeling in de huidige moderne Nederlandse samenleving. Van jong tot oud met een diepere laag die de kijker in de wereld van de geportretteerde tweeling brengt. Eller en Koopmans studeerden beiden af aan de fotoacademie Amsterdam. Anderhalf jaar geleden gingen zij de uitdaging van een samenwerking aan. Dit resulteerde in de coproductie DOUBLE DUTCH.

Nederlands Tweelingen Register
Het Nederlands Tweelingen Register is op 1 februari 1987 aan de VU opgericht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Er staan ruim 200.000 personen ingeschreven die deel uitmaken van een meerlingfamilie waarvan ruim 96.000 zelf deel zijn van een meerling.

Over de VU Expositieruimte
In de VU Expositieruimte ontstaan ontmoetingen tussen kunst en wetenschap. Net als de wetenschap biedt kunst ons nieuwe inzichten, maar dan vanuit de verbeelding. Kunst past bij de VU omdat de VU wetenschappers wil opleiden die midden in de maatschappij staan, kritisch en nieuwsgierig zijn.

Vrije Universiteit Amsterdam
De VU staat al sinds 1880 voor een onderscheidende manier van wetenschap beoefenen en studenten opleiden. Een manier die zich uit in verregaande maatschappelijke betrokkenheid, het omarmen van diversiteit en een open houding. We stimuleren onze 23.000 studenten en ruim 4.500 medewerkers dan ook om hun grenzen te verleggen en verder te kijken: verder dan het individu, het eigen vakgebied en het hier en nu. VU is verder kijken.

Wie houdt nu niet van cookies