Gallerij

Universitair Medisch Centrum Utrecht

 • Jakup Ferri
 • Fransje Killaars
 • Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek
 • Gerard Polhuis
 • Hidenori Mitsue
 • Sidi El Karchi
 • Claudy Jongstra
 • Judit Hettema
overzichtwachtkamer
Open de Gallerij

Zonder Titel (3x), 2009
mozaiek van karton op papier, gevernist
ca. 82 x 112 cm

Universitair Medisch Centrum Utrecht — Jakup Ferri

 • overzichtwachtkamer

  Zonder Titel (3x), 2009
  mozaiek van karton op papier, gevernist
  ca. 82 x 112 cm

 • Full Color

  Full Color, #3, 2008
  textiele wandbespanning
  ca. 15 x 8.5 m

 • zonder titel

  Zonder Titel, 2006
  porcelein, kunststoffen, kunsthars
  ca. 32 x 32 x 38 cm

 • De Engelse tuin

  De Engelse Tuin, 1998
  wandreliëf badkamer

 • Nova

  Nova, 2009
  olieverf en spuitverf op linnen
  200 x 160 cm

 • Trance Dance small

  Trance Dance small, 2009
  potlood en acrylverf op papier
  53 x 98 cm

 • lucht en aarde

  Lucht en aarde, 2004
  panelen bespannen met vilt van marinowol, ruwe zijde, zijde/metaalorganza en zijde/chiffon
  afmetingen wisselen

 • zonder titel

  Zonder Titel, 2007
  fotografie
  125 x 170 cm

Kunstcollectie UMCU

info

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 11.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. De faculteit Geneeskunde telt 3350 studenten. Jaarlijks worden in het UMC Utrecht zo'n 2800 baby's geboren, vinden 29.000 dagbehandelingen plaats, zijn er 33.000 opnamen en 340.000 polikliniekbezoeken. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. Het UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

De kunstcollectie van het UMC Utrecht bestaat uit hedendaagse kunst van in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars. In het AZU zijn o.a gebouwgebonden kunstwerken uit de jaren 80 aanwezig en in het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn een aantal interactieve kunstwerken te zien.

Kunstbeleid
Het UMC Utrecht richt zich op het aankopen van werk van hedendaagse kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken en spitst zich toe op het werk van toonaangevende kunstenaars die zich in de top van het kunstveld begeven of de potentie daartoe hebben. Hierdoor kan werk worden aangekocht van zowel gerenommeerde kunstenaars als van jong talent. Het kunstwerk dient een goede indruk te geven van de vernieuwende ontwikkelingen binnen de beeldende kunst en dient binnen de collectie te passen. Kunstwerken die in opdracht worden gemaakt dienen aan dezelfde criteria te voldoen.

Geschiedenis
De huidige collectie van  het UMC Utrecht is eind jaren 80 ontstaan, toen er een nieuw Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) in de Uithof werd gebouwd.  Geheel volgens de opvatting van die tijd over kunst in gebouwen werd gekozen de kunstwerken zoveel mogelijk te integreren in de architectuur. Met 28 projecten uitgevoerd door 18 kunstenaars werd hiermee een van de meest omvangrijke projecten in Nederland gerealiseerd op het gebied van kunst in relatie tot de bebouwde omgeving. Daarnaast werd gekozen voor grafiek als uitgangspunt voor de losse werken. Medio jaren negentig is gestart met het verwerven van schilderijen, driedimensionaal werk, fotografie en tekeningen. Inmiddels wordt grafiek nog nauwelijks aangekocht.  Ook worden opdrachten gegeven aan kunstenaars, passend bij aard en functie van het gebouw. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (1998) werd gekozen voor het gebruik van hedendaagse beeldmiddelen en technologieën. Deze zogenaamde 'Kunst met een stekker', brengt kinderen op een speelse manier met kunst in aanraking. In het gebouw van de Medische Faculteit Utrecht (2006) ligt de nadruk binnen de collectie op fotografie.

 

Naam collectie
Kunstcollectie UMCU
Contactpersoon
Jona van Zetten
Hoofdkantoor
Utrecht
Locaties kunstcollectie
De collectie is verdeeld over drie locaties: het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Medische Faculteit Utrecht (Hijmans van den Berghgebouw) en het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Aantal kunstwerken
Circa 2.200 werken
Ontstaansjaar
1989
Disciplines
alle disciplines
Verzamelgebied
Het UMC Utrecht verzamelt hedendaagse, vernieuwende kunst van in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars.
Rondleidingen

Op verzoek worden rondleidingen gegeven.

Website bedrijf
http://www.umcutrecht.nl
Website kunstcollectie
http://www.umcutrecht.nl/subsite/kunst
Publicaties

-Jona van Zetten, Kunstwandeling door het UMC Utrecht, locatie Hijmans van den Berghgebouw, Utrecht 2012
-Jona van Zetten, Kunstwandeling door het UMC Utrecht,  locatie AZU, Utrecht 2010
-Kay Josephus Jitta , UMC Utrecht Kunstcollectie, Utrecht 2005

 

Ondersteuning

Het UMC Utrecht steunde in 2010 de ontwikkeling van het culturele programma: Uithof Expedities; een meerjarenplan dat ontwikkelt wordt door Studio Makkink & Bey in een samenwerkingsproject van UU, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, SSH en Gemeente Utrecht.

Het UMC Utrecht steunde in 2010 de viering van het 50-jarig bestaan van De Uithof in een samenwerking met Culturele Zondagen. Het initiatief: ‘Culturele Zondagen’ stelt zich als doel het culturele aanbod in de stad Utrecht onder de aandacht te brengen. 

Bruiklenen

Sidi El Karchi, Trance Dance small, "Bas de Wit & Sidi El Karchi", Bonnefantenmuseum, Maastricht, 2010

 

Wie houdt nu niet van cookies