Erik Odijk maakt een Holodeck voor Rijnstate

11 05 2016

Holodeck van Erik Odijk  (foto John Voermans)

Erik Odijk maakt een Holodeck voor Rijnstate

info

Rijnstate heeft een nieuwe ziekenhuisvleugel gebouwd. In de gang die de bestaande bouw met de nieuwbouw verbindt heeft Erik Odijk in opdracht een sublieme wereld gecreëerd. Het Holodeck uit de sciencefictionserie Star Trek was een inspiratiebron: een virtuele ruimte voor ontspanning en reflectie in een puur technische omgeving.

Het Holodeck bestaat uit drie onderdelen: een keramisch geprinte glaswand van 27 meter, een landschapstuin en een neonmarkering. De print op de glaswand is een detail van korstmossen hoog in de Pyreneeën door Erik Odijk gefotografeerd. De korstmossen herhalen zich spiegelend op de glazen wand. Handmatig zijn er kleine details in gezandstraald. Deze details lichten zilver op als de zon op de wand schijnt .

De andere zijde van de verbindingsgang kijkt uit op een landschapstuin; een tuin met grote zwerfkeien, warmgekleurde zandsoorten en vaste planten en zaaigoed. In de basis is de landschapstuin een woestijn. Alles in dit landschap is een metafoor: de oerkracht van de stenen als getuigen en brengers van leven, het sublieme ruige landschap als metafoor voor ons lichaam. Het is geen paradijs: in de zomer zien we de schoonheid van bloei en verstuiving, in de winter transformeert het landschap weer naar een woestijn. Het landschap bloeit, sterft af en bloeit opnieuw.

Het project is mogelijk gemaakt met genereuze steun van: Mondriaan Fonds    Rijnstate Vriendenfonds    Cultuurmij Oost

 

Meer info op kunst.rijnstate.nl

Wie houdt nu niet van cookies