Anuli Croon exposeert in Rijnstate

06 11 2019

Anuli Croon,
Blak 02, acrylverf op doek
170 x 210 cm, 2018 

Anuli Croon exposeert in Rijnstate

info

Anuli Croon exposeert t/m 2 december schilderijen in Rijnstate Arnhem. Met sjabloontechnieken creëerde zij de kleurrijke doeken, die de komende twee maanden op de begane grond te zien zijn. Wellicht komt de stijl u bekend voor - eerder maakte zij kunstwerken voor de afdeling Dialyse en Rijnstate Zevenaar.

Mirjam Geelink schreef speciaal voor de tentoonstelling onderstaande tekst:

Voor Anuli Croon is het goed wonen en werken in Rotterdam tussen kubuswoningen, het Potlood, de Markthal en de haven, 174 nationaliteiten, Zadkine en rumoer. Informatie filteren is echter wel broodnodig en dat is kat in 't bakkie voor Anuli Croon: in het atelier rangschikt ze - met rollers, kleine penselen en sjablonen - heel nauwgezet de wereld. Dat wil zeggen: haar wereld van schematisch ontlede blakke (doodkalme) landschappen, tronies, figuren en de stad. Alle onderdelen, ja ook de neus, brengt ze terug tot een vorm op het platte vlak.

'In mijn werk gebruik ik geen perspectief' zegt ze 'maar door schuine lijnen creëer ik een soort diepte of verdwijning, zoom in en zoom weer extreem uit en dat probeer ik allemaal natuurlijk naast elkaar te krijgen, door elkaar heen te weven'.
Ze weeft met patronen die doen denken aan Brabants bont en Schotse ruit, rasters met punten en blokkenschema's in alle denkbare kleuren. Vormen buitelen over elkaar. Een flat torent boven alles uit terwijl de berg kantelt, een plant, een hand ... het duizelt. 'Hou me vast' fluistert de figuur voordat hij in de compositie opgaat en onderdeel wordt van een wonderbaarlijk waarachtig, prachtig geheel.

Wie houdt nu niet van cookies