Gallerij
ING
- Thomas Albdorf
- Saskia Noor van Imhoff
- Matthew Day Jackson
- Pere Llobera
- William Monk
- Matthijs Röling
- Markus Selg
- Carel Willink
- Jeppe Hein
- Pieter Schoolwerth
- Tabor Robak

ING — Thomas Albdorf
ING Collectie
info
Kunst bij ING: Een kunstcollectie in beweging
Wie in de wereldwijde kunstcollectie van ING duikt, ontdekt een verhaal van verbinding. Een verbinding met vrijheid, met authenticiteit en met bewustzijn. De collectie is grensverleggend, doorbreekt conventies en zet aan tot nadenken.
De kunstenaars in de ING Collectie zetten met hun kunst aan tot reflectie. Hun kunst onderzoekt de tijd waarin wij leven en helpt ons de toekomst met en open blik tegemoet te treden.
ING gelooft in de rol van kunst en de invloed daarvan op ons leven. De collectie begon in de jaren 1970 toen de eerste figuratieve kunstwerken in Nederland bij elkaar gebracht werden. Sindsdien is ING steeds internationaler geworden en werden kunstwerken vanuit de hele wereld aan de collectie toegevoegd. De ING Collectie weerspiegelt het ritme van de veranderende tijd. Nieuwe experimentele kunstenaars worden uitgenodigd om ons te verrassen met nieuwe ideeën. De collectie heeft in het verleden mensen in beweging gebracht en zal dat in de toekomst ook blijven doen.
ING ondersteunt kunst in de samenleving en wil de kunst zo toegankelijk mogelijk maken. ING brengt kunst en bezoekers met elkaar in verbinding. Om zodoende medewerkers en huidige of toekomstige klanten te inspireren!
Meer dan een collectie
De ING Collectie is een voortdurend veranderende, zich ontwikkelende collectie die haar relatie tot de kunst en de grenzen van de kunst steeds onderzoekt. Het is een collectie van hedendaagse kunst die het internationale, eigentijdse en innovatieve karakter van ING weerspiegelt en op een experimentele en nieuwe manier de figuratieve traditie van ING laat zien.
ING wil kunst en publiek met elkaar verbinden en kunstenaars ondersteunen en blijft niet steken in een traditioneel aankoopbeleid, maar koestert een cultuur van innovatie en verandering. Dit heeft de afgelopen jaren geleid tot interessante samenwerkingsverbanden, zoals opdrachten, bruiklenen en diverse projecten met kunstenaars en verschillende instellingen.
Bezoek de collectie
Doordat de kunstwerken over de hele wereld in de gebouwen van ING te zien zijn, komen onze collega's oog in oog te staan met verrassende werkwijzen. Projecten zoals Collection Connection en onze Art Alerts nodigen het publiek uit om de collectie te ontdekken. Het nieuwe Cedar-gebouw in Amsterdam is voor iedereen toegankelijk.
Het ING Art Center
Sinds het in 1986 werd geopend, is het ING Art Center een actieve culturele partner in Brussel. Tegenwoordig staan in het ING Art Center moderne en hedendaagse kunst centraal. Jaarlijks zorgen tijdelijke exposities die gewijd zijn aan kunstenaars als James Ensor, Peter Kogler, Christo en Jean/Claude voor een eersteklaservaring. Ook zijn er thematische tentoonstellingen zoals Pop Art in Belgium en Guggenheim. Full abstraction and Revolution. Records and rebels 1966-1970. De titel van de meest recente expositie was Love.Hate.Debate. Het doel van de expositie was om de bezoekers in gesprek te laten gaan met de ING Collectie. De tentoonstelling weerspiegelde op een innovatieve manier de verbinding die ING heeft met kunst, de manier waarop ING in de moderne maatschappij is verankerd en de diepe wens om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Tegelijkertijd heeft het ING Art Center een activiteitenprogramma dat bezoekers stof tot nadenken geeft en hen de kans biedt om hun beleving te verdiepen. Met meer dan 60 tentoonstellingen heeft het ING Art Center al meer dan drie miljoen bezoekers getrokken.
De ING Talent Award
De in 2012 ingestelde ING Talent Award biedt nieuwe fotografietalenten een platform waar zij voor een groter internationaal publiek hun werk kunnen exposeren. Dit past goed in de missie van ING om creativiteit en kunst voor een groter publiek toegankelijk te maken en tegelijkertijd hedendaagse kunstenaars te ondersteunen en te promoten.
De vijf finalisten nemen deel aan het ING Talent-programma dat opkomende kunstenaars uitdaagt om de grenzen van de hedendaagse fotografie te verkennen en een volgende stap in hun carrière te maken. De finalisten krijgen van ING de opdracht om een kunstwerk te maken rondom een specifiek thema en zij worden tijdens een serie workshops begeleid.
De deelnemers aan het programma krijgen hulp van specialisten en daarnaast de kans om met professionele fotografen in contact te komen en om hun eigen netwerk te vergroten.
Geschiedenis
De ING Collectie werd in 1974 door NMB Postbank Groep – een van onze voorgangers – aangelegd voor haar nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. De collectie werd gevormd rond twee bewegingen in de figuratieve kunst in Nederland: de Magisch Realisten uit jaren 1920 en 1930 en de Noordelijk Realisten uit de jaren 1980.
In de loop der jaren zijn er aan de collectie door verschillende fusies en acquisities nieuwe collecties toegevoegd. Het gaat onder meer om collecties van de Postbank en Nationale-Nederlanden in Nederland, Bank Brussel Lambert (BBL) in België, Barings Bank in Londen en ING Bank Slaski in Polen.
Baron Léon Lambert, een Belgische bankier met een passie voor hedendaagse kunst, startte in de vroege jaren 1960 met internationale avant-gardekunstenaars de voormalige Lambertcollectie. Door zijn collectie samen te voegen met de collectie van de Banque de Bruxelles werd de BBL-collectie gevormd die grote kunststromingen in de late twintigste eeuw vertegenwoordigt. In 1998 werd deze collectie onderdeel van de ING Collectie.
In 1995 verwierf ING de Britse zakenbank Barings waarvan de kunstcollectie in de jaren 1920 werd gevormd. De collectie bevat portretten van de leden van de familie Barings, 18e- en 19e-eeuwse Engelse aquarellen en figuratieve kunst van 'vroegmoderne' Britse kunstenaars. ING heeft een liefdadigheidsorganisatie opgezet voor het beheer van het archief en de historische portretten van Barings, die door de Engelse Kunstraad met de designated status bekroond is.
In Polen is ING een van de eerste bedrijven die lokale hedendaagse kunst vanaf de jaren 1990 en later verzamelt. Deze verzameling bevat onder meer schilderijen, foto's, tekeningen, video's en beeldhouwwerken. De werken zijn het eigendom van de in het jaar 2000 opgerichte Poolse kunststichting van ING om de ontwikkeling van lokale kunstenaars te bevorderen en te ondersteunen.