Radicale abstractie

28 08 2015

Erik Oldenhof, Zonder titel code AF 49, 70 x 70 cm, olieverf op linnen, 2012

Radicale abstractie

info

Erik Oldenhof, (Nijmegen 1951) is een schilder die de kracht van de beperking toepast in zijn manier van schilderen. Eenvoud is het kenmerk van het ware. Hij focust zich volledig op het streven om het maximale schilderkunstige rendement te halen met een minimum aan beeldmiddelen. Kenmerkend voor zijn schilderijen is het pasteus geschilderde lijnenspel dat als een sluier over het doek valt. Het resultaat is ruimtelijk en architectonisch. Zijn schilderijen gaan over het proces van schilderen en overschilderen, toevoegen en weglaten, oppervlak en diepte, licht en schaduw, sporen trekken en ontsporingen veroorzaken, orde scheppen en de bewuste verstoring daarvan.

Op het eerste gezicht lijken zijn doeken monochromen, maar wie beter kijkt ziet vele tinten wit in zijn werk. Door het pasteuze verfgebruik modelleert hij zijn schilderijen met verf, het werk krijgt daardoor sterk het karakter van een object. Onregelmatigheden en rafelige randen relativeren de strengheid van de lijnstructuren.De radicale abstracte schilderijen van Erik Oldenhof dwingen tot contemplatie.

Hoe spiritueel zijn centrale idee in zijn werk ook is, even belangrijk voor Erik Oldenhof is de materiële verschijningsvorm.Het mag mooi zijn, het mag stralen van kleur. Kortom de schilderijen geven ruim baan aan de schoonheid.

De tentoonstelling opent op 20 september.
Voor meer informatie:Gasunie 

Wie houdt nu niet van cookies