Patty Morgan presenteert Man and Nature

21 02 2018

Patty Morgan presenteert Man and Nature

info

Online art platform Patty Morgan heeft zeven getalenteerde kunstenaars uit Groningen uitgenodigd werk te tonen rondom het thema Man and Nature. Het boek Man and Nature werd in de tweede helft van de 19e eeuw geschreven door de diplomaat en geleerde George Perkins Marsh. Marsh wilde laten zien dat 'whereas [others] think the earth made man, man in fact made the earth'. Het betreft een van de eerste boeken die de impact behandelt van menselijk handelen op de omgeving.

Wouter van der Laan (1993), in 2017 afgestudeerd aan het Frank Mohr Institute, heeft als kunstenaar een organische werkwijze. Hij verzamelt beelden en objecten zodat zich een 'bank aan materiaal' vormt. Een metafoor die hij passend vindt voor deze werkwijze is het bouwen van een nest: door te beeldhouwen en assembleren met gebruikmaking van materialen uit de directe omgeving, wordt het gewenste resultaat bereikt. Aan Wouter is onlangs het George Verberg Stipendium 2017 toegekend.

Mylan Hoezen (1993) studeerde in 2017 af aan de Academie Minerva. Hij won met zijn afstudeerwerk 'island' de Klaas Dijkstra Aacademieprijs. Mylan maakt performances waarin uithoudingsvermogen en zelfconfrontatie centraal staan. Zijn werk ontstaat vanuit een behoefte aan harmonie in een wereld gevuld met lawaai. Tijdens de opening toont hij de performance 'Evolver'.

Salim Bayri (1992), in 2017 afgestudeerd aan het Frank Mohr Institute, onderzoekt in zijn werk de verschillen tussen de identiteit van het individu, culturele identiteit en nationale identiteit. Zijn werk 'Smart_Shop.obj' is een computerbestand dat dient als opslagruimte voor zijn digitale sculpturen. De tentoonstelling bevat een print die de opslag weergeeft zoals deze op dit moment gevuld is, met daarin onder andere sculpturen die zijn afgeleid van architectonische elementen van het Gasunie hoofdkantoor.

Klaas Jonkman (1990) studeerde in 2016 af aan het Frank Mohr Institute. Licht staat centraal in zijn werk; het vormt het beginpunt voor elk van zijn schilderijen. Voor Klaas beschrijft licht de relatie tussen wat er is en wat er niet is en creëert zo een illusionaire ruimte. Het licht wordt als het ware een object op zichzelf, een ding, net als de andere - veelal natuurlijke - objecten in zijn werken zoals vogels en vuurvliegjes.

Jos Volkers (1983), in 2015 afgestudeerd aan het Frank Mohr Institute en winnaar van de Energize GasTerra Jury Award 2015, is gefascineerd door ecologische vraag- stukken. In 2014 richtte hij het fictieve bedrijf Ecological Space Engineering ('E.S.E.') op, met als doel het publiek kritischer na te laten denken over duurzaamheid, consumptie, omgevingsvraagstukken en over wat waar is en wat niet. E.S.E. zou instrumenten ontwikkelen en toepassen die ecosystemen helpen zich op natuurlijke wijze te herstellen.

In haar werk behandelt Sibylle Eimermacher (1979), in 2006 afgestudeerd aan het Frank Mohr instituut, de ambivalente relatie tussen mens en natuur, maker en materiaal. Ze onderzoekt de spanning tussen natuurlijk en kunstmatig; een spanning die is geworteld in het verlangen van de mens in contact te komen met het authentieke en onaangeraakte versus de drang het natuurlijke te esthetiseren en in de steriele omgeving van bijvoorbeeld musea te plaatsen.

Coen Vunderink (1979) studeerde in 2007 af aan Academie Minerva en nam van 2009 tot 2011 deel aan De Ateliers. In Man and Nature toont Coen onder meer enkele werken uit zijn Paradise serie; werken die een kijkje geven in het Hof van Eden lang nadat de bewoners door God zijn weggestuurd. De schilderijen laten een wrede kant zien van het Paradijs, waar perfectie is verduisterd door chaos. In Coens werk zijn schilderkunst en sculpturen sterk met elkaar verbonden: zijn sculpturen maakt Coen op een schilderachtige wijze, welke weer het onderwerp vormen voor zijn schilderijen.

Online art platform Patty Morgan brengt getalenteerde, veelal jonge, kunstenaars in contact met kunstkopers. Meer dan 600 kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn toegelaten tot het platform, geselecteerd door curatoren van de top van de Nederlandse kunstinstellingen. Alle werken uit Man and Nature kunnen worden aangekocht via Patty Morgan. www.pattymorgan.net

Opening zondag 4 maart a.s. van 15.00 uur tot 17.30 uur
Gasunie, Concourslaan 17, Groningen

Om 15.30 uur worden de bezoekers welkom geheten waarna Hubertine Bergsma, mede-oprichter van Patty Morgan, een inleiding zal geven over de tentoonstelling. Vervolgens kan de performance van Mylan Hoezen worden bekeken en onder het genot van een drankje de expositie worden bezichtigd. De kunstenaars zijn deze middag aanwezig.

Wie houdt nu niet van cookies