50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

28 05 2018

50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein

info

Van 25 mei tot 6 juli 2018 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein, plaats.

Op 7 mei 1968 opende koningin Juliana het nieuwe hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein.

Het modernistische gebouw, een ontwerp van architect Marius Duintjer, was bij veel Amsterdammers omstreden zelfs al vóór burgemeester Gijs van Hall, op een ijskoude Novemberdag in 1961, de eerste paal sloeg. Het pand voor DNB zou immers gebouwd worden op de plaats waar het oude Paleis voor Volksvlijt in 1929 was afgebrand. Lange tijd is het kavel braakliggend terrein gebleven. Crisis en Tweede Wereldoorlog werden gevolgd door plannen zoals een opera. Uiteindelijk werd besloten een modern nieuw kantoor voor De Nederlandsche Bank te bouwen.

Bankpresident Jelle Zijlstra sprak bij de opening van een 'rustig en doelmatig' gebouw, 'inspirerend voor het soort werk dat wij er moeten verrichten'. In de loop der jaren volgden vele kleine en grote verbouwingen om het gebouw aan te passen aan de veranderende eisen met betrekking tot de veiligheidseisen voor het waardegebied en de werkzaamheden van DNB.

Nu staat Duintjers 50-jarige creatie aan de vooravond van een grondige renovatie om het gebouw technisch weer helemaal bij de tijd te brengen en ook voor de toekomst 'fit for purpose' te maken. En de kans te benutten het gebouw meer open en toegankelijk en in verbinding met de samenleving te maken. Hiermee zal het pand weer de transparante uitstraling krijgen zoals Duintjer voor ogen had.  

Doel van de renovatie is het gebouw te laten bijdragen aan het welbevinden van alle gebruikers en gasten en DNB'ers optimale ondersteuning te bieden bij de uitvoering van hun werk.  

DNB organiseert de expositie 50 jaar Duintjer aan het Frederiksplein, die het ontstaan en de ontwikkeling van het gebouw in beeld brengt en uitnodigt om mee te denken over de toekomst van het hoofdkantoor van DNB.

Wie houdt nu niet van cookies