Gallerij

De Haagse Hogeschool

Open de Gallerij

De Haagse Hogeschool —

Kunstcollectie De Haagse Hogeschool

info

De Haagse Hogeschool is een HBO-instelling die een groot aantal opleidingen biedt aan zowel nationale als internationale studenten. De organisatie bestaat uit faculteiten, lectoraten en diensten. Ruim 27.000 studenten volgen in vier vestigingen, een bachelor, een master of post-hbo-opleiding. Er werken ruim 2.000 medewerkers. 


De hoofdvestiging is aan het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, pal naast het station Holland Spoor in het Laakkwartier. Dit gebouw van architectenbureau Atelier Pro is in 1996 in gebruik genomen. Een bijzonder gebouw dat ondanks de aanzienlijke omvang nergens aanvoelt als een onderwijsfabriek en tot op de dag van vandaag modern oogt. 

De kunstcollectie van De Haagse Hogeschool is in dit gebouw te vinden.

Vanaf de eerste ideeën voor de nieuwbouw van De Haagse Hogeschool op het Johanna Westerdijkplein speelde kunst een belangrijke rol. De collectie begon met vier grote kunstopdrachten. Dit resulteerde in het metershoge houten beeld van Stephan Balkenhol in het atrium, het opvallende keramiekwerk van Hans van Bentem voor de ingang, het tekstwerk van Lawrence Weiner aan de gevel, en twee grote wandschildering van Roland Schimmel.

Omdat dit medium toentertijd goed aansloot bij studenten, kwam er naast deze ruimtelijke werken een nadruk te liggen op het verzamelen van hedendaagse fotografie. Er werden twee fotografieopdrachten verleend; een aan Jannes Linders en een aan Carl de Keyzer. Deze twee projecten vormden de context voor de aanschaf van tientallen hedendaagse kunstfoto’s. Ook werd er een collectie historische foto’s over Den Haag aangelegd, met als doel om studenten een beeld te geven van hun nieuwe studentenstad.

Zo ontstond er een bescheiden, maar interessante collectie waarbij de mens in relatie tot de stedelijke omgeving centraal staat.

De kunstcollectie bevat nu tientallen fotowerken van onder meer Andreas Gursky, Bertien van Manen, Elspeth Diederix, Lawrence Weiner, Liza May Post, Stephan Balkenhol en Wijnanda Deroo. Ze vormt een staalkaart van kunstfotografie van rond de eeuwwisseling, en heeft museale allure. 

In 2017 is er een nieuwe kunstcommissie in het leven geroepen en in 2018 is er een nieuwe kunstopdracht gerealiseerd: The Bubble van de kunstenaar Johan Nieuwenhuize. Nu streeft de hogeschool naar de realisatie van een nieuw kunstwerk. Zo blijft ook de kunst op de Haagse Hogeschool een middel om, naast het aanbod aan opleidingen, de wereld op creatieve en eigenzinnige wijze tegemoet te treden, en studenten en docenten blijvend te verrassen en te prikkelen.

Naam collectie
Kunstcollectie De Haagse Hogeschool
Contactpersoon
Annelies van Rosmalen
Hoofdkantoor
Den Haag
Locaties kunstcollectie
Hoofdvestiging De Haagse Hogeschool in Den Haag
Aantal kunstwerken
ca 300
Ontstaansjaar
1997
Disciplines
Fotografie, beeldhouwkunst, conceptuele kunst
Verzamelgebied
Internationaal
Rondleidingen

Op aanvraag

Website bedrijf
https://kunstcollectie-hhs.nl/
Website kunstcollectie
https://kunstcollectie-hhs.nl/
Publicaties

- Just a few seconds, 2021

- Point of View, 2011

- In focus, 2005

- Kunst in de Haagse Hogeschool, 1996

Expositieruimte

De collectie is te zien in de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool aan het Johanna westerdijkplein 75. Openingstijden van maandag – donderdag van 07.00 – 23.00 uur en vrijdag van 07.00 – 18.00 uur.

Wie houdt nu niet van cookies