Nieuwe aanwinsten

19 01 2016

Céline Manz, BANNERs, 2015, digitale print op 510gr bisonyl doek, 308x216cm

Nieuwe aanwinsten

info

Van 19 januari tot 15 maart 2016 zijn in de AMC Brummelkamp galerie nieuwe aanwinsten van de AMC kunst collectie te zien. Met werk van Daniëlle van Ark, Fleur van Dodewaard, Jakub Ferri , Sjoerd Knibbeler, Lennart Lahuis,  Jonas Lund, Céline Manz, Katja Mater, Dieuwke Spaans, Eva van Spierenburg en Xue Mu.

De AMC kunstcollectie wordt jaarlijks uitgebreid met steun van de AMC Kunststichting. De collectie omvat ruim 6000 schilderijen, beelden, foto's, video's, werken op papier en opdrachten op locatie. Het merendeel wordt getoond in de openbare ruimten van het immense gebouw, zodat patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers ervan kunnen genieten.

De collectie biedt een goed overzicht de naoorlogse Nederlandse hedendaagse kunst. De basis is gelegd ten tijde van de bouw van het AMC rond 1979, met behulp van de 1%- regeling, schenkingen, bruiklenen en met weloverwogen aankopen.

In deze tentoonstelling is een selectie van recent verworven werken te zien. Onlangs toegevoegd aan de collectie zijn Danielle van Ark's eerste bronzen beeld en de kunstwerken van twee jonge kunstenaars die op de AMC collectie hebben gereageerd met nieuw werk. Jonas Lund maakte een trofee voor de collectie en Céline Manz een grote banier, waarop ze met het AMC-logo twee werken van Wouter van Riesen uit de collectie 'herschrijft'.

Van Eva van Spierenburg en Janine van Oene - respectievelijk residenten van de Rijks Akademie en de Ateliers - zijn schilderijen te zien. Jakub Ferri heeft zijn tekeningen in zijn geboortestad Prishtina (Kosovo) laten omzetten in een ambachtelijk borduurwerk.

Daarnaast is er werk van kunstenaars die zich op het snijvlak van de fotografie en de schilder- en beeldhouwkunst bewegen. Fleur van Dodewaard suggereert met haar foto's een driedimensionale sculptuur, Sjoerd Knibbeler is in staat de wind vast te leggen en Katja Mater beschildert papier met verschillende geometrische figuren, die ze daarna vastlegt op eenzelfde negatief. Lennart Lahuis - een van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2015 - vergroot 'niks aan de hand'-kiekjes uit kant en klare fotolijstjes. Daaroverheen legt hij verschillende lagen papier en was, waardoor een raadselachtig nieuw beeld ontstaat.

Herinneringen vormen de basis voor het werk van Dieuwke Spaans , die aan Tweede-Wereldoorlog veteranen vroeg of ze zich konden herinneren welke kleur de lucht had tijdens de Slag om Arnhem. Hun antwoorden verwerkte ze in een collage. Xue Mu is sinds ze in Nederland woont vele malen verhuist en legt  haar herinneringen aan China en Nederland  in verhuisdozen vast.

Wie houdt nu niet van cookies