Jan Hoek

21 11 2018

Jan Hoek

info

Elk jaar geven de AMC Kunststichting en de VUmc Kunstcommissie een kunstenaar de opdracht een werk te maken voor de grafiekserie De Menselijke Gedaante. Dit jaar ging die opdracht naar Jan Hoek. Hoek maakte Bruin, een foto van de 19-jarige Bruin Parry, een kunstenaar met het syndroom van Down.

"Ik vond het beeld van Bruin het krachtigst voor deze opdracht", aldus Jan Hoek. "Ook omdat ik al zolang een persoonlijke band met Bruin heb. Ik pas al op Bruin sinds hij een baby'tje is. En hij is ook kunstenaar."

Jan Hoek is een kunstenaar met een niet te stoppen werkdrift en in de ban van mensen die een zekere magie uitstralen. Niet iedereen kan hem volgen, omdat hij doorgaans focust op mensen met een probleem. Op mensen die in een doos wonen, mensen wier geest niet spoort, van wie, zoals hij zegt, de 'bedrading' in het brein een gebrek vertoont. Hij voelt zich al sinds zijn kinderjaren aangetrokken tot de 'outcasts', de mensen die 'gek' gevonden worden.

In zijn recente stripboek 'Mental Superpowers' staat een foto van hemzelf als kind, verkleed als dakloze: dikke kleren met daarbovenop plastic tegen de regen. Hij gelooft dat degenen met een andere geest de werkelijke superhelden zijn van deze planeet. Hoek maakte 'Mental Superpowers' tijdens een kunstenaarsverblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Kings County in New York.

Het werk van Jan Hoek is in alle opzichten extreem, avontuurlijk en bijzonder liefdevol. Hoek duwt zijn modellen in een glansrijke positie door ze mooi te ensceneren en daarvan foto's te maken, die zo nodig met tekeningen worden aangevuld. De foto Bruin is gemaakt in de context van 'Mental Superpowers' en het idee dat een andere geestelijke gesteldheid ook een superkracht kan zijn.

Jan Hoek (1984) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Naast beeldend kunstenaar is hij ook schrijver. Hij publiceerde onder meer Marktplaatspoëzie.

Bruin bestellen? Het gesigneerde werk is beschikbaar in een beperkte oplage van 50 exemplaren. De foto is ingelijst in een notenhouten lijst en kost € 600,- incl. btw. Meerprijs voor een ingelijst werk met ontspiegeld museumglas € 65,00 ex BTW

Bestelformulier en informatie over de AMC collectie: www.amc.nl/kunst

Instagram; Amsterdam UMC AMC kunst
Facebook; AMC kunstcollectie

Wie houdt nu niet van cookies