True Colors

01 06 2024

23 07 2024

29 09 2024

In True Colors presenteert Kunstmuseum Den Haag een selectie uit de hedendaagse verzameling van de AkzoNobel Art Foundation en brengt een dialoog op gang met iconische kunstwerken uit de eigen collectie. De tentoonstelling is opgebouwd rond de universele thema’s kleurruimteindividu en maatschappij. Een uitzonderlijke mix van kunstenaars brengt deze thema’s in de prachtige zalen van het museum tot leven.

True Colors

info

Al bijna dertig jaar is de AkzoNobel Art Foundation een belangrijke speler in de kunstwereld. De foundation ondersteunt jong talent en gevestigde kunstenaars door middel van opdrachten en aankopen. Deze kunstwerken geven vervolgens letterlijk kleur aan het dagelijks leven van de werknemers en gasten op de kantoren van de Nederlandse verf-en lakken producent. Sinds acht jaar is er bovendien een eigen kunstruimte in het hoofdkantoor in Amsterdam die voor iedereen gratis toegankelijk is. Werken uit deze kunstcollectie zijn regelmatig te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland, maar niet eerder stond de collectie zelf centraal in een museum.

Het thema kleur in al zijn facetten is een van de speerpunten in het verzamelbeleid van de AkzoNobel Art Foundation en in deze tentoonstelling, naast de thema’s ruimteindividu en maatschappijTrue Colors laat werk zien van ruim zestig Nederlandse en internationale kunstenaars die zich bezighouden met deze onderwerpen. Kunstwerken van onder anderen Steven Aalders, Yael Bartana, Ann Veronica Janssens, Emma Talbot, Alan Uglow en Marthe Wéry gaan in Den Haag een dialoog aan met werken uit de collectie van het Kunstmuseum, van onder anderen Donald Judd, Sarah Lucas, Piet Mondriaan, Bridget Riley en Charley Toorop. Kleur brengt interessante combinaties samen: zo zullen herman de vries en Pieter Paul Pothoven (collectie AkzoNobel Art Foundation) met hun werken over kleur en pigmenten een zaal delen met Isa Genzken (collectie Kunstmuseum) die juist een sterk industrieel palet hanteert. Even verderop maken eenvoud van vorm, onderzoek en complexiteit van kleurstelling het verwantschap zichtbaar van schilder Steven Aalders (AkzoNobel Art Foundation) met zijn voorgangers in de kunstgeschiedenis als Piet Mondriaan en Donald Judd (collectie Kunstmuseum).

Kunstenaars weten vaak feilloos de vinger op pijnpunten te leggen en te verbeelden wie wij zijn en waar we staan, als samenleving en als individu. Een belangrijke pijler in de collectie van de AkzoNobel Art Foundation en in die van het Kunstmuseum is ‘la condition humaine’; het mens zijn, en de zoektocht naar identiteit. True Colors ontvouwt zich dan ook als een rijke waaier van beelden en verhalen die een scherpe blik werpen op de roerige wereld van vandaag. Zo gebruikt Otobong Nkanga een poëtische beeldtaal voor een aanklacht tegen de uitbuiting van de aarde. En Femmy Otten en Buhlebezwe Siwani laten het mens zijn in al diens kracht en kwetsbaarheid zien.

Directeur van de AkzoNobel Art Foundation Hester Alberdingk Thijm bouwde de collectie in drie decennia op, waarbij ze voordat ze een nieuw werk verwerft altijd eerst kijkt naar het onderlinge samenspel met werken in de collectie “Hierdoor zijn er sterke verbanden ontstaan die een dynamische uitnodiging bieden voor verrijking van de collectie door toekomstige kunstwerken. Hoe interessant is het om die collectie niet alleen naar de toekomst uit te bouwen, maar eenmalig dieper te laten wortelen in het verleden, in de collectie moderne kunst van Kunstmuseum Den Haag, met kunstenaars waaraan veel hedendaagse kunstenaars uit onze verzameling schatplichtig zijn.”

Het Kunstmuseum ziet True Colors als een mooie kans om een podium te bieden aan eigentijdse kunstenaars die niet vertegenwoordigd zijn in de eigen collectie. Hoofd Collecties van Kunstmuseum Den Haag Doede Hardeman: “De collectie van de AkzoNobel Art Foundation is actueel en de combinaties die we in deze tentoonstelling maken actualiseren daarmee onze collectie en laten ons met een nieuwe blik naar de verzameling kijken die zo nieuwe perspectieven en inzichten geeft.”

True Colors - AkzoNobel Art Foundation in Kunstmuseum Den Haag wordt een spannende mix van generaties en disciplines, internationaal jong talent gecombineerd met gerenommeerde kunstenaars, die elkaar aanvullen en een kleurrijk en krachtig verhaal vertellen, zowel letterlijk als overdrachtelijk, gestoeld op de kunstgeschiedenis en reflecterend op de hedendaagse maatschappij.

Voor meer informatie: AkzoNobel Art Foundation

Afbeelding: Charley Toorop, Zelfportret met palet, 1932-1933, Olieverf op doek, 119.5 x 90 cm, Kunstmuseum Den Haag (links). Yael Bartana, What if Women Ruled The World, 2016, Neon, 260 x 98 cm, AkzoNobel Art Foundation (rechts).

Wie houdt nu niet van cookies