Saskia Noor van Imhoff wint de ABN AMRO Kunstprijs 2017

31 03 2017

Saskia Noor van Imhoff, Installatiefoto #+23.00, Stedelijk Museum Amsterdam, 2016 (courtesy the artist and Galerie Fons Welters), foto: Gert Jan van Rooij

Saskia Noor van Imhoff wint de ABN AMRO Kunstprijs 2017

info

Op 23 maart is bekendgemaakt dat de zevende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982). Later dit jaar opent als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling van haar werk in de Hermitage Amsterdam.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff voor een kunstenaar die op eigenzinnige wijze haar omgeving onderzoekt en daarin onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Mede door haar sterke gevoel voor materiaal en compositie weet ze haar ideeën verrassend en aantrekkelijk te verbeelden. 'Ik ben archeoloog van mijn eigen werk', heeft Van Imhoff eens gezegd. Daarmee doelde ze op het feit dat ze haar eigen werk, andermans werk en de context waarin ze het presenteert, steeds opnieuw bevraagt. Hierdoor is Van Imhoffs werk voortdurend in ontwikkeling.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier blijft ontwikkelen en voor wie de prijs van betekenis kan zijn voor het verdere verloop van zijn of haar carrière. Saskia Noor van Imhoff is een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. De kunstenaar heeft haar werk getoond in diverse tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten maar haar  werk is nog relatief onbekend bij het brede publiek.

De eigenzinnige associaties van Van Imhoff verleiden de toeschouwer tot een onorthodoxe manier van kijken en denken. De jury bewondert haar werk eveneens vanwege het gelaagde, originele en speelse karakter ervan. Door beelden te reproduceren en te manipuleren, bestaande situaties opnieuw te ordenen én door slim in te grijpen in de architectuur stuurt ze de blik van de toeschouwer. Bovendien zijn haar locatie-specifieke installaties waarin bijvoorbeeld luchtbevochtigers en klimaatsystemen zijn verwerkt, een impliciet commentaar op het gedrag van de mens en onze neiging tot rubriceren en bewaren.

Saskia Noor van Imhoff
Saskia Noor van Imhoff studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2004-2008) en was deelnemer aan De Ateliers aldaar (2010-2012). Sindsdien is haar werk te zien geweest in diverse solo- en groepstentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam en De Appel (2016), op de Gwangju Biennale in Gwanju, Zuid-Korea (2015) en in Galerie Fons Welters (2013). Van Imhoffs werk bevindt zich in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Voorlinden in Wassenaar en de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.

Jury ABN AMRO Kunstprijs 2017
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2017 bestond uit Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar), Silvia Zonneveld (Managing Director ABN AMRO MeesPierson/Private Wealth Management).

Wie houdt nu niet van cookies