Melvi Moti wint ABN AMRO Kunstprijs

27 01 2015

Melvin Moti, The Eightfold Dot, 2013, 35mm film, kleur, geen geluid, 25 min

Melvi Moti wint ABN AMRO Kunstprijs

info

De ABN AMRO Kunstprijs is terug van weggeweest. Op 27 januari 2015 is bekendgemaakt dat de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Melvin Moti (Rotterdam, 1977).

De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens vier voorgaande edities uitgereikt aan internationaal talent in Nederland, zoals Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007).  In 2015 vindt de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs plaats. De prijs wordt voortgezet als een stimuleringsprijs voor talent in Nederland (nationaal of internationaal). De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam inclusief een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema's aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. Belangrijke onderwerpen in zijn werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen. In het najaar van 2015 (vanaf 25 november) zal de solotentoonstelling van Moti plaatsvinden in de Hermitage Amsterdam.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en waarvoor de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Moti is een toptalent in ontwikkeling. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en met name in het buitenland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 bestaat uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (directeur De Appel arts center Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam).

Melvin Moti
In Moti's films, objecten, en installaties spelen documentatie en onderzoek een centrale rol. Moti onderzoekt noties van tijd, geschiedenis en herinnering en stelt vragen over bijvoorbeeld het vermogen van de menselijke verbeelding en de werking van perceptie. Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner's Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare - in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013).

Melvin Moti (Rotterdam, 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgende zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). Recente solotentoonstellingen vonden plaatst o.a. in het Mori Art Museum in Tokyo (2014), in het Center for Contemporary Art in Vilnius (2014), in Wiels in Brussel (2010) en in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2008). In 2013 nam Moti deel aan de internationale groepstentoonstelling The Encyclopedic Palace, tijdens de 55e Biënnale van Venetië.

ABN AMRO "Partner van de Toekomst"
ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs 2015 valt binnen het sponsorbeleid "Partner van de Toekomst" dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities. Hierbij richt ABN AMRO zich op de domeinen sport, kunst en cultuur, ondernemerschap, en educatie. Met de ABN AMRO Kunstprijs wil de bank talent binnen de beeldende kunst een podium geven om een breed publiek te bereiken. Het geeft hen bovendien de kans zich verder te ontwikkelen.

Wie houdt nu niet van cookies