ABN AMRO Kunstprijs 2016

23 11 2016

foto Peter Cox

ABN AMRO Kunstprijs 2016

info

In de Hermitage Amsterdam is van 24 november 2016 tot en met 28 mei 2017 Reclining Nude with a Man Playing the Guitar te zien, een presentatie van beeldend kunstenaar Marijn van Kreij (Middelrode, 1978). Hij is de winnaar van de zesde editie van de ABN AMRO Kunstprijs, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland. Van Kreij kreeg als onderdeel van de prijs de gelegenheid een jaar te werken aan een presentatie in de Hermitage Amsterdam.

In het veelzijdige oeuvre van Van Kreij speelt kopiëren een belangrijke rol. Daarbij verhoudt hij zich zowel tot werk van kunstenaars uit het verleden als tot de muziek- en beeldcultuur van nu. Zo schilderde hij op groot formaat pagina’s uit kunstboeken na, gebruikte hij een live-opname van 'Neil Youngs Hey Hey, My My (Into the Black)' en maakte hij zogenaamde enveloptekeningen waarvoor abstracte patronen aan de binnenzijde van enveloppen als bronmateriaal dienden.

De tentoonstelling 'Reclining Nude with a Man Playing the Guitar' is opgebouwd rond een nieuwe serie ‘Picasso Grids’, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit de late schilderijen van Picasso het uitgangspunt vormen. In de tentoonstelling onderzoekt Van Kreij de rol en betekenis van de kunstenaarsstudio en stelt vragen over wat vooruitgang is, zowel op een persoonlijk als breder maatschappelijk niveau.

Met Marijn van Kreij is gekozen voor een kunstenaar met een sterk en eigenzinnig oeuvre dat continu in ontwikkeling is. Zijn langdurige onderzoek naar de betekenis en werking van het (hergebruikte) beeld resulteert in fijnzinnig en krachtig werk. De jury waardeert de eigentijdse houding van de kunstenaar: Van Kreijs manier om onopvallende details tot kunst te verheffen en zijn proces van het zich handmatig toe-eigenen van beelden in deze huidige tijd van digitale en online beeldcultuur.

Jury ABN AMRO Kunstprijs
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2016 bestond uit: Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Bart Rutten (hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar) en Silvia Zonneveld (managing director ABN AMRO MeesPierson/ Private Wealth Management)

Juryrapport ABN AMRO Kunstprijs 2016

Presentatie hoofdkantoor ABN AMRO
Het werk 'Untitled (Gunta Stölzl, Entwurf für einen Läufer, 1923)' is als onderdeel van de prijs aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. Het werk zal te zien zijn in de tentoonstelling 'All Paintings Are Uneven' in het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Zuidas, die opent in januari 2017.

Wie houdt nu niet van cookies