Symposium 10 jaar vooruit! Kunst in / aan het werk

01 11 2015

 

 

Symposium             10 jaar vooruit! Kunst in / aan het werk

info

Symposium '10 jaar vooruit! Kunst in/aan het werk'
14.00 -16.00 uur Auditorium Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
Kaarten voor het symposium zijn hier beschikbaar.

Maatschappelijke trends en de impact op beeldende kunstparticipatie.

Met het symposium blikt de VBCN vooruit naar de toekomst. Welk effect hebben maatschappelijke trends op het gebied van werken, digitalisering en mobiliteit op kunstbeleving in de toekomst? Hoe kunnen kunstinstellingen en bedrijfscollecties inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen?

Trendwatcher Farid Tabarki (Studio Zeitgeist ) duidt ontwikkelingen op het gebied van werken, digitalisering en mobiliteit. Tabarki spreekt over een 'genetwerkte en vloeibare samenleving' waarin individuen steeds meer invloed krijgen op maatschappelijke en economische processen en besluitvorming. Imago vorming en de maatschappelijke rol van bedrijven en instellingen zal steeds belangrijker worden.

Onder leiding van Pieter van Os (NRC Handelsblad) richt een panel zich op de vraag hoe de beeldende kunst in de toekomst wordt 'geconsumeerd' en hoe de verschillende spelers in de kunstsector omgaan met deze ontwikkelingen. Verandert de verhouding tussen opdrachtgever, maker en platform? Welke stimulans kunnen bedrijfscollecties geven aan de toekomstige kunstbeleving?

Panelleden:

 • Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum / De Hallen Haarlem)
 • Özkan Gölpinar (onderzoeker Leiden University Center for the Arts in Society, lid van de Raad voor Cultuur)
 • Renzo Martens (beeldend kunstenaar)
 • Kai van Hasselt (directeur van Shinsekai Analyses, kunstverzamelaar)
 • Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation)

 

Programma: 14:00 - 16.00 uur

 • Introductie moderator:Pieter van Os (NRC Handelsblad)
 • Welkomstwoord door Sanne ten Brink (voorzitter VBCN).
 • Monika Kackovic (Promovenda in cultureel ondernemerschap en management, UvA) vertelt over de uitkomsten van haar onderzoek naar bedrijfscollecties.
 • Alix de Massiac (curator VBCN 10 jaar jong) licht het concept van de tentoonstelling 'VBCN 10 jaar jong' toe.
 • Farid Tabarki (Studio Zeitgeist) spreekt over de maatschappelijke trends die er de komende 10 jaar te verwachten zijn (op het gebied van werken, digitalisering, mobiliteit) en over hoe de 'kunstbeleving' er in de toekomst uit zal zien.
 • Paneldiscussie:
  Welke effecten hebben deze maatschappelijke trends voor de kunstconsument van de toekomst? Op welke wijze gaan we kunst ervaren en hoe kunnen kunstinstellingen en (bedrijfs)collecties inspelen op nieuwe ontwikkelingen?


Aanleiding voor het symposium is de viering van het tienjarig jubileum van de VBCN en de uitkomsten van de tentoonstelling VBCN 10 Jaar Jong

Blijf op de hoogte via Facebook

Wie houdt nu niet van cookies