Bijzonder alliantie tussen Stichting Beheer SNS REAAL en Stedelijk Museum Schiedam

06 09 2013

info

Stichting Beheer SNS REAAL en het Stedelijk Museum Schiedam sluiten per 1 september 2013 een duurzame alliantie met betrekking tot de NOG Collectie. Het Stedelijk Museum Schiedam neemt het beheer van de collectie over van Stichting Beheer SNS REAAL en zal de komende jaren tentoonstellingen maken waarbij de collectie van het museum en de NOG Collectie het uitgangspunt zijn. Met deze alliantie wordt de NOG Collectie meer dan voorheen voor een breed publiek toegankelijk en wordt de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam aanzienlijk versterkt.

De samenstelling van de NOG Collectie sluit nauw aan bij het verzamelbeleid van het Stedelijk Museum Schiedam. De collecties overlappen elkaar, maar de NOG Collectie omvat ook kunstenaars die het Stedelijk Museum Schiedam al jaren op zijn verlanglijst heeft staan. Door de collecties met elkaar te verbinden, krijgt het Stedelijk Museum Schiedam nog beter de mogelijkheid om een overzicht van de Nederlandse kunst van na 1945 te geven. De collectie blijft eigendom van Stichting Beheer SNS REAAL.  

De NOG Collectie bestaat uit ruim 500 kunstwerken van 105 verschillende kunstenaars. Het accent van de collectie ligt op tekeningen c.q. werken op papier, maar ook beelden en objecten maken deel uit van de collectie.

De NOG Collectie, in 1994 als bedrijfscollectie opgericht, startte vanuit de kennis en deskundigheid van Frits Becht. In 2001 werd Corrie van der Veen de conservator, die nu - na twaalf jaar - per 1 september 2013 afscheid neemt. De nieuwe conservator voor de NOG Collectie is drs. Nicole Theeuwes, hoofd van de afdeling Publiek & Presentatie van het Stedelijk Museum Schiedam

De collectie laat persoonlijke voorkeuren zien waarbij de nadruk ligt op werk met een intiem karakter; subtiliteit en gevoeligheid in de omgang met materiaal, in het creëren van een huid.

De NOG Collectie bestaat voor 90% uit kunstwerken van Nederlandse kunstenaars of kunstenaars woonachtig in Nederland. Daarom sluit deze goed aan bij het beleid van het Stedelijk Museum Schiedam, dat zich profileert met het verzamelen en tonen van Nederlandse beeldende kunst van na 1945.

Het is de intentie van het Stedelijk Museum Schiedam om de NOG Collectie zowel in als buiten het museum zo veel mogelijk zichtbaar te maken. Dit door tentoonstellingen te maken vanuit de NOG Collectie in het museum of op locatie, maar ook door objecten uit de NOG Collectie op te nemen in de collectiepresentaties van het museum. Daarnaast worden op diverse locaties op semipermanente basis werken uit de NOG Collectie getoond zoals bij het Kloosterhotel ZIN in Vught. Aanvragen voor bruiklenen voor tentoonstellingen zullen zo veel mogelijk worden gestimuleerd en gehonoreerd zodat de collectie zijn levendige karakter behoudt.

Who doesn't like cookies?